Мінімальна заробітна плата у Туреччині зросте на 50%

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що наступного року Туреччина підвищить мінімальну заробітну плату на 50% до 4250 лір (275,44 долара США) на місяць, щоб упоратися з валютним крахом та зростанням інфляції. Про це повідомляє Reuters.

Доларова вартість мінімальної заробітної плати на 2021 рік (близько 2825 лір на місяць) впала до 185 доларів із 380 доларів на початку цього року через валютну кризу, другу в Туреччині за чотири роки.

Незвичайна політика Ердогана щодо зниження відсоткових ставок на тлі зростання цін викликала розпродаж ліри, яка впала на 40 відсотків з початку минулого місяця.

За словами глави держави, невизначеність, спричинена нестабільністю ринку та інфляцією, скоро закінчиться.

Уряд також скасує податок на мінімальну заробітну плату, щоб полегшити тягар роботодавців.

Інфляція підскочила вище 21% минулого місяця і, як очікується, досягне 30% наступного року, в основному через обвал турецької валюти, що призводить до зростання імпортних цін.

Ердоган зробив це зауваження після того, як центральний банк Туреччини знову знизив ключову процентну ставку на 100 базисних пунктів до 14% у рамках нової економічної програми, орієнтованої на експорт, кредитування та зростання напередодні виборів 2023 року.

При цьому ліра впала на 5,6% до рекордно низького рівня 15,6890 за долар після зниження процентної ставки.