На Тонгу прибула додаткова допомога

“Гуманітарна допомога Тонге збільшується. Аеропорт острова був очищений від попелу і став безпечним для літаків”, – повідомив Червоний Хрест.

Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця заявила, що її співробітники та волонтери збільшують запаси питної води та матеріалів для тимчасового житла.

«Ця катастрофа вразила народ Тонгі як ніколи раніше. Цунамі стерло з лиця землі будинки та села», — сказав Зіоне Таумоефолау, генеральний секретар Червоного Хреста Тонгі.

За даними Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), США нададуть країні додаткову гуманітарну допомогу у сумі 2,5 млн. доларів.

Уряд Австралії також оголосив у середу, що надасть Тонге додаткові 2 мільйони австралійських доларів як гуманітарну допомогу. Канберра також допоможе відновити електропостачання та зв’язок.

Організація Об’єднаних Націй, Червоний Хрест та інші гуманітарні установи на території Тонгі попередили, що спалах коронавірусу на островах зараз матиме катастрофічні наслідки.

«Найбільша термінова справа — забезпечити доступ до безпечних джерел води найближчими днями та тижнями», — додав Таумефолау.

Виверження підводного вулкана кілька днів тому викликало цунамі, що зруйнувало селища та курорти та обірвало комунікації в країні з населенням близько 105 тисяч людей. Внаслідок катастрофи загинули троє людей.