Зарплата в Швейцарії

Яка середня зарплата в Швейцарії

Швейцарія не є членом Європейського Союзу, але відсутність членства не заважає підтримувати активні ділові зв’язки з країнами ЄС. Зростання економіки досягається за рахунок надання банківських послуг та впровадження сучасних технологій. Так як середня зарплата в Швейцарії одна з найвищих в Європі, а розмір податкових відрахувань помірний, шляхи офіційного працевлаштування в цій державі шукають і українці.

зарплата в ШвейцарииУ цій статті розповімо, яка мінімальна та середня зарплата в Швейцарії, які фахівці користуються попитом, скільки платять за годину роботи, які податки стягуються з заробітної плати.

Мінімальна заробітна плата

Розмір мінімальної заробітної плати в Швейцарії не закріплений законодавчо.

Норми зайнятості, рівень оплати праці, час відпустки докладно обумовлюються при укладанні трудового договору. Крім контракту конкретного працівника з роботодавцем враховуються домовленості, закріплені в колективних договорах між представниками профспілок і федераціями підприємців.

Інтервал мінімальної заробітної плати в Швейцарії в 2017
Професійний рівеньВалюта
Швейцарський франк(CHF) ЄвроДолар
Професіонали2850-53502452-46032918-5478
Некваліфіковану працю2250-42501936-36562304-4352

 

Оплата праці залежить від галузі і кваліфікації, досвіду та освіти. Завдяки грамотній інвестиційній політиці і постійної модернізації підприємств зростає продуктивність праці та розмір оплати. У порівнянні з мінімальною заробітною платою у Швейцарії в 2016 році сума мінімалки в 2017 році збільшилася на 13%.

Інтервал погодинної оплати
Рівень кваліфікації Оплата франків за годинуЄвро в годину
Працівник без досвіду і без кваліфікації18,916,2
Співробітник без кваліфікації стаж 4 роки і більше20,7517.85
Спеціалісти, які отримали вищу освіту в Швейцарії (EFZ сертифікат) або працювали більше 3-х років за фахом22,8519,66

 

У трудовому договорі вказана заробітна плата брутто. З цієї суми віднімуть податки, і працівник отримає заробітну плату нетто. Річна зарплата включає в себе оплату за 13 місяців. В кінці року працівник отримує місячну оплату в подвійному розмірі.

Розмір прожиткового мінімуму в Швейцарії не встановлений на державному рівні. Сума залежить від регіону проживання. У Женеві і Цюріху на 4000 франків прожити складно. У невеликих містах та сільській місцевості витрати менше. Ціни на продукти харчування у Швейцарії досить високі, оренда житла і комунальні платежі вимагають великих витрат. Мінімальна заробітна плата в Швейцарії висока, податкові відрахування менше ніж у розвинених європейських країнах. При легальному працевлаштуванні гідний дохід забезпечений.

Середня заробітна плата

За даними федерального статистичного управління розмір середньої зарплати в Швейцарії в 2017 році досяг 6430 CHF.

Середня заробітна плата в Швейцарії в доларах дорівнює 6585 $.

Середня заробітна плата в Швейцарії в євро дорівнює 5532 €.

Стрімке зростання рівня оплати праці в порівнянні із середньою зарплатою в Швейцарії в 2016 році відзначався в Цюріху і Женеві.

Тут робітник отримує на 20% більше, ніж у середньому по країні.

Затребувані професії

Розвиток економіки стримує дефіцит кадрів. На офіційне працевлаштування в Швейцарії можуть розраховувати слюсарі, електрики, токарі, зварювальники та представники інших робітничих професій.

Важко укомплектувати керівний склад компаній. Потрібні працівники фінансової сфери, бухгалтери, секретарі, референти зі знанням кількох мов. Багато пропозицій для інженерів.

13% компаній готові ризикнути, і запросити на стажування в Швейцарії кандидатів поки що не володіють великим досвідом. Якщо ви легко освоюєте нові знання, відмітьте цю особливість в резюме. Можливо, ця фраза стане вирішальною при відборі кандидатів на вакансію і прискорить пошук роботи в Швейцарії.

Без знання англійської, німецької, італійської або французької мови складно отримати дозвіл на роботу і розраховувати на працевлаштування в Швейцарії на високооплачувану посаду.

Скільки платять представникам різних професій

Зарплата в Швейцарії постійно зростає.

Конкуруючі фірми зацікавлені в залученні професіоналів і готові платити високу зарплату.

Зарплата у Швейцарії за професіями
ПрофесіяСередня зарплата брутто в CHF
Керівник компанії15 850
Хірург10 500
Лікар9 380
Медсестра6 700
Няня5 900
Соціальний працівник4 500
IT-Спеціаліст10 000
Програміст9 350
Інженер9 042
Сантехнік6 600
Автомеханік5 700
Муляр5 800
Електрик5 500
Водії4 500
Стюардеса4 200
Офіціант3 000
Вчитель7 300
Поліцейський6 850
Різноробочий на фермі3 600

 

Дані таблиці свідчать про високу оплату керівників великих корпорацій, хірургів, лікарів і медсестер. Найменше отримують різноробочі на тваринницьких фермах.

Щомісячна зарплата в Швейцарії в 2017 році збільшилася в порівнянні з розміром зарплати у Швейцарії в 2016 році на 13 %. За прогнозами фінансових аналітиків позитивна динаміка збережеться в найближчі роки.

Які податки стягуються з зарплати

Податки стягуються на муніципальному, федеральному і кантональному рівні. Ставка податку залежить від регіону. Працюючі в країні іноземці платять такі ж податки, як і місцеві жителі.

Відповідальність за виплату податків на зарплату в Швейцарії покладено на роботодавця.

Відрахування з заробітної плати
Розмір відрахувань у %Цільове призначенняУчасть роботодавця
5,15 в сумі

Немає верхньої обмежує кордону

  • відрахування на випадок втрати годувальника;
  • догляду в старості;
  • необхідність виплат по інвалідності;
  • втрати доходу.

Беруть участь

1,1

Не більше 126 000 CHF в рік

страхування на випадок безробіття

Беруть участь

7,5

пенсійне забезпечення

Беруть участь

0,7-3,4

Верхня межа 126 000 CHF в рік

страхування побутового нещасного випадку

Не беруть участь

 

Внески на медичне страхування не стягуються із заробітної плати, але кожен зобов’язаний самостійно вибрати страхову компанію і розмір страхового внеску.

Якщо іноземець отримує річний дохід понад 120 000 CHF (500 000 для жителів Женеви), то він подає звітну декларацію із зазначенням окремих джерел доходу від усіх видів діяльності та активів у будь-якій країні світу.

Середня зарплата іноземців

За даними статистичного бюро оклад іноземців з правом постійного проживання на 20% нижче середньої заробітної плати – 5466 CHF. Іноземці, які прибули на короткочасні роботи, отримують трохи менше тих, хто має право на постійне проживання – 5200 CHF. Часто запрошеним з інших країн керівникам корпорацій, платять більше ніж місцевим менеджерам.

Основним козирем швейцарського товариства є мінімальний розрив між рівнем найвищою і найнижчою заробітної плати.

В залежності від кваліфікації і галузі українці можуть отримувати від 4500 до 6 000 швейцарських франків на місяць.

Підіб’ємо підсумки

Володіють англійською мовою професіонали з України користуються підвищеним попитом у Швейцарії. Нові вакансії відкриваються постійно.

Середній рівень заробітної плати представників дефіцитних професій не відрізняється від заробітних плат місцевих жителів і громадян ЄС.

Шукайте роботу в Швейцарії на сайті eurabota. Залишайте інформацію про себе в спеціальній формі і отримуйте повідомлення від зацікавлених роботодавців. Протягом найкоротшого терміну ви знайдете роботу за кордоном.