Європа залишиться без врожаю?

Пандемія коронавіруса тимчасово врятувала Європу від вторгнення нелегальних іммігрантів і відразу ж зробила перемогу проблемою. Виявляється, європейці давно забули, як самостійно займатися сільським господарством, передавши цю тяжку, низькооплачувану роботу на плечі іноземних сезонних робітників. Тепер, коли кордони закриті, і в більшості країн ЄС немає людей, які хочуть збирати полуницю, вишню, артишоки та інші овочі і фрукти, перспектива втрати врожаю зросла в рази. Чи вдасться європейцям вибратися з цієї складної ситуації?

Не секрет, що за останні кілька десятиліть вся важка робота в сільськогосподарському секторі більшості країн ЄС перейшла на плечі трудящих-мігрантів. Закриття кордонів відключило цю робочу силу – не тільки тих, хто подав заявку на отримання статусу біженця, але і для сезонних працівників.

Маленькі ферми з Ломбардії і Венето, двох італійських регіонів, які найбільше постраждали від пандемії, були першими, хто відчув дискомфорт. У березні, в розпал полуничного сезону, місцеві фермери несподівано виявили, що чотири тисячі робітників, на яких вони зазвичай покладалися, не приїдуть.

За даними Eurac Research, в сільськогосподарському секторі Італії працює близько мільйона чоловік. Близько 350000 з них є іноземцями з країн ЄС і не входять в ЄС. Не всі з них постійно живуть в Італії, багато хто з них приїжджають зі своїх країн тільки протягом сезону, після якого вони повертаються додому.

Міністр сільського господарства Італії Тереза ​​Бєланова задумала вирішити питання з іноземними робітниками простим і конкретним способом – вона оголосила, що зустрінеться з послом Румунії в Італії і попросить допомоги з «робочою силою».

Розмова з послом не є проблемою, але чи відправляться румуни до Італії після всього, що було написано в європейській пресі про катастрофічну ситуацію з COVID-2019?

«Страх заразитися сильніший, ніж бажання заробляти гроші, – заявив заступник міністра сільського господарства Італії Джузеппе л’Абате на нещодавній зустрічі з журналістами, – нам потрібно організувати найвищий рівень медичного контролю для сезонних працівників, тоді вони приїдуть до нас”.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що значна частка сезонних працівників серед італійських аборигенів працює на місцях без юридичної реєстрації.

Німеччина також закрила свої кордони в кінці березня. В результаті німецькі фермери ризикують залишитися без спаржі – з року в рік десятки тисяч трудових мігрантів приїжджають для цього. Ведуться переговори з Румунією про прийняття на квітень-травень близько 80000 робітників для збору врожаю.

І Румунія, схоже, згодна: врешті-решт, Німеччина є однією з країн, які найбільш ефективно зіткнулися з пандемією з гарною статистикою. «Більшість німців не звикли працювати годинами. Вони скаржаться на болі в спині. Румуни і поляки, українці сильніше і працюють без вихідних і свят», – цитує німецького фермера Bild Йорг Хейєр.

Як тільки інформація про угоду просочилася в пресу, виник скандал: деякі правозахисники заявили, що рішення було хорошим для сільського господарства, але шкідливим для здоров’я – хто знає, які контакти були у цих робочих і чи не викличуть вони зараження?

Великобританія також вступила на «німецький маршрут»: країна вже почала приймати перші чартерні рейси з сезонними мандрівниками зі Східної Європи. Британці були змушені прийняти це рішення, безуспішно намагаючись зібрати значну кількість місцевих жителів. Рекрутингове агентство Concordia отримало трохи більше 1000 заяв від підданих Її Величності. “Однак 900 з них відмовилися вийти на поле після першого робочого дня”,- повідомляє The Guardian. По всій країні трудовим мисливцям вдалося зібрати 36000 заявок на посаду збирачів врожаю. Після фізичного тесту тільки 6000 з них вийшли на другий робочий день.