Конституційний суд Словенії заблокував обов’язкову вакцинацію держслужбовців

“Конституційний суд Словенії заблокував урядовий план зробити вакцини проти коронавіруса обов’язковими для державних службовців за кілька годин до його вступу в силу”, – повідомляє AFP.

Уряд планував вимагати вакцинації або доказ придбання імунітету до COVID-19 після одужання від близько 31 000 чоловік, в тому числі урядових чиновників, поліції і солдатів, для продовження роботи.

Наказ повинен був вступити в силу сьогодні, але у відповідь на скаргу профспілки поліцейських суд постановив заблокувати його виконання.

У своїй постанові суд базувався на тому, що «незважаючи на дуже серйозну епідемічну ситуацію», він вважає, що «застосування потенційно неконституційного заходу … матиме гірші наслідки, ніж затримка в вакцинації».

Блокування рішення уряду буде залишатися в силі до тих пір, поки суд не винесе рішення за скаргою, поданою профспілкою поліції (конкретна дата поки не встановлена).

Міністр державного управління Бостян Корітнік заявив журналістам, що «шкодує про рішення суду, але повністю його виконає».

Він наполягав на тому, що наказ про вакцинацію був спрямований на «забезпечення більш безпечних умов праці в державних установах». Згідно цього заходу, співробітники могли втратити роботу, якщо відмовлялися від вакцинації, а їх посади не дозволяли їм працювати з дому.

Словенія вакцинувала лише 45 відсотків з 2 мільйонів чоловік, що є одним з найнижчих показників в Європейському Союзі.

Зростаюче число інфікованих спонукало владу ввести нові заходи, в тому числі форму медичного паспорта, який необхідно вивісити на робочих місцях і в магазинах.

Органи охорони здоров’я заявляють, що ці заходи сприяли різкому збільшенню кількості вакцинацій.

Все більше країн уживають заходів щодо активізації вакцинації, в тому числі Франція і Італія, що зажадали обов’язкової імунізації працівників охорони здоров’я.