Іран заперечує, що стріляли в протестуючих проти режиму

Поліція Тегерана заперечує використання зброї проти відновлених в останні два дні антиурядових протестів, повідомляє BBC.

Офіцери “проявили стриманість”, – сказав директор столичної поліції. Відео, завантажені в інтернет, показують моменти, які нагадують стрілянину, а також протестуючих, які несуть поранену жінку.

Протести почалися у вихідні, коли стало ясно, що Іран збив український пасажирський літак під Тегераном, але спочатку Революційна гвардія не визнала свою провину. У літаку загинули 176 осіб, більшість з яких іранці або етнічні іранці.

Тегеранський режим заперечував провину за поразку літака в перші три дні після трагедії, хоча Революційна гвардія визнала, що вони знали правду з самого початку.

Протести проти брехні правлячої влади почалися перед двома університетами в Тегерані. Останні сигнали про насильство щодо них нагадують про те, що сталося в листопаді. Тоді влада в Ірані оголосила про підвищення цін на паливо.

Далі були масові протести в десятках міст і навіть центральне відключення інтернету в країні, щоб перешкодити організації протестів. За різними оцінками, в листопаді поліція і армія убили від 600 до 1500 учасників протесту.