Сербія заплатить гроші тим, хто вакцинований від COVID-19

“Президент Сербії Олександр Вучич оголосив, що його країна заплатить кожному громадянину, який отримав вакцину від COVID-19, до кінця травня, і це може бути перша в світі схема грошового заохочення імунізації”, – повідомляє AFP.

Сербія закупила мільйони доз вакцин – у західних компаній, а також у Китая і Росії – і на короткий час стала регіональним центром вакцинації, запропонувавши іноземцям пройти вакцинацію.

Після повної вакцинації приблизно 1,3 мільйона з семи мільйонів чоловік прагнення до імунізації припинилося.

«Кожен, хто … отримав вакцину до 31 травня, отримає 3000 динарів (25 євро)», – сказав Вучич місцевим ЗМІ, додавши, що він очікує, що до кінця місяця будуть вакциновані 3 мільйони чоловік.

Вучич сказав, що країна хоче «винагороджувати людей, які виявили відповідальність».

Але він додав, що урядові чиновники, які не отримали вакцину, не отримають оплачуваної відпустки, якщо вони заразилися вірусом.

Сербія сподівається ще більше прискорити вакцинацію, пропонуючи вакцини в торгових центрах і нагороджуючи волонтерів купонами.

«Я не бачив, щоб хтось платив за вакцинацію проти Covid-19», – сказав AFP сербський епідеміолог Зоран Радовановіч, додавши: «Таким чином, ми можемо бути першими не тільки в Європі, але і в світі».

Однак він попередив, що стимулювання вакцинації грошима може бути палицею з двома кінцями.

«Це спонукає деяких з тих, хто живе в крайній убогості, пройти вакцинацію, але викличе опір у деяких інших», – сказав Радовановіч, додавши: «Логіка така: якщо держава платить мені за те, що я роблю, і каже, що це для мого ж блага, тоді щось підозріло “.