Перші три кроки після приїзду до Німеччини українських біженців

Якщо ви прибули до Німеччини і вам нема де зупинитися, зверніться на вокзалі до волонтерів. Вони допоможуть знайти найближчий табір для біженців. Там у вас буде дах над головою, їжа, з усім іншим розберемося.

Такого поняття як “місто N не приймає” не існує. Вас відправлять у найближчий до цього міста табір. Як правило, у маленькому місті. Перевірте, у маленьких містах часто оформлення документів та інтеграція відбуваються швидше та простіше, ніж у великих містах.

По приїзді вам необхідно звернутися до трьох різних інстанцій. Це можна і потрібно робити паралельно. Всі документи, що бракують, надішлете.

Anmeldung (реєстрація за місцем проживання) – роблять у Einwohnermeldeamt за місцем фактичного чи фіктивного перебування.

Antrag nach 24 (заявка на посвідку на 24 параграфи) – її подають в Ausländerbehörde за місцем прописки. Якщо не приймають, надсилайте факсом. Його слід поставити до 23.05.22.

Якщо у Вас немає засобів для існування, ви можете подати заявку на Sozialleistungen в Sozialamt за місцем прописки. Письмово. Для цього ви заповнюєте формуляр, в якому ви докладно відповідаєте на запитання про ваше доступне майно, доступні фінансові засоби та наявні реальні доходи. Ви підписуєте цей формуляр і несете відповідальність за інформацію, яку ви вказали. Незнання мови не звільняє від відповідальності. Якщо ви приховаєте майно або наявні кошти, це може вилитися аж до кримінальної відповідальності.

Всі формуляри, які ви заповнюєте, ви копіюєте для себе та складаєте у папку. Всі документи, які ви отримуєте від німецьких чиновників, рекомендуємо зберігати в окремій папці, щоб у разі питань можна було зрозуміти, на якій стадії і які документи ви заповнили.

Джерело https://t.me/helpUkraine_Gemany