Путін: американські ракети в Румунії та Польщі можуть загрожувати Росії

Випробування США наземної версії ракети «Томагавк», яка може бути запущена з систем, розгорнутих в Румунії, і систем, які будуть розгорнуті в Польщі, є новою загрозою для Росії, яка не залишиться без відповіді », – заявив президент Росії Володимир Путін.
Про це російський лідер говорив на прес-конференції в середу в Гельсінкі після переговорів з президентом Фінляндії Саулі Нііністе. Його заяву цитує агентство Інтерфакс.

Сполучені Штати можуть запустити нові ракети «Томагавк» з Румунії та Польщі, досить тільки змінити програмне забезпечення, – сказав Путін. Я не впевнений, що наші американські друзі будуть інформувати наших європейських партнерів про те, яке програмне забезпечення вони мають в цих системах, – зазначив він.

Він додав, що Росія буде змушена симетрично реагувати на нові загрози, пов’язані з розробкою США снаряда забороненого  INF, т. договір про ліквідацію ракет середньої і проміжної дальності.

У понеділок Пентагон оголосив про проведення наземного випробування ракети зі звичайним круїз-контролем, яка вразила в ціль, подолавши відстань понад 500 км. Це була перша подібна спроба, з тих пір, як США офіційно покинули INF.

Путін висловив «розчарування» у зв’язку з ракетним випробуванням і заявив, що воно суперечить INF і погіршує ситуацію «в області безпеки в цілому і в Європі зокрема». Президент пообіцяв, що Росія займеться розробкою ракет малої і середньої дальності, але не буде їх розміщувати, поки не підуть Сполучені Штати.