Кремлівський критик, якого назвали «іноземним агентом», утік із Росії

“Російський сатирик і критик Кремля Віктор Шендерович оголосив, що залишив Росію, побоюючись, що проти нього буде порушено кримінальну справу про наклеп після того, як влада назвала його “іноземним агентом”, – повідомляє Reuters.

63-річний Шендерович не сказав, куди він їхав і не відповів на прохання про коментар.

“Мій відхід – це саме те, чого добивався Кремль останні 20 років нескінченними та демонстративними звинуваченнями проти мене”, – написав Шендерович у Facebook.

Поки що Кремль ніяк не прокоментував цю подію.

У грудні міністерство юстиції оголосило Шендеровича «іноземним агентом» у ході репресій проти опозиційних діячів, які посилилися минулого року.

Він багато років перебував у конфлікті з владою.

Раніше його телевізійна сатирична програма «Ляльки» висміювала політиків, зокрема президента Володимира Путіна, який щойно прийшов до влади на рубежі століть. Шоу було знято з ефіру 2002 року.

Минулого року на нього подав до суду Євген Пригожин, бізнесмен, звинувачений Сполученими Штатами у втручанні у вибори та поширенні зловмисного впливу у всьому світі, що він заперечує. Шендеровича було засуджено до виплати 100 000 рублів (1330 доларів США) за коментарі, зроблені ним в «Еху Москви».

30 грудня компанія Пригожина «Конкорд» заявила, що порушила кримінальну справу, і що Шендерович може загрожувати до п’яти років позбавлення волі.