Експерти по ситуації в Сирії: Росія отримала те, що хотіла

Зустріч президентів Росії і Туреччини, Володимира Путіна і Реджепа Тайіпа Ердогана, в Кремлі по ситуації з Ідліб стала центром уваги для ряду західних ЗМІ, передає РИА Новости з посиланням на цю організацію. Багато іноземних журналістів прийшли до висновку, що Москва отримала більше, ніж Анкара.

За словами німецького Deutschlandfunk, російська сторона в підсумку досягла всього, чого хотіла.

«Турецька сторона зберігає контроль над частиною регіону, російська військова поліція створює буферну зону. Це сценарій, заснований на угоді, укладеній півтора роки тому в Сочі, і він повністю відповідає інтересам росіян. Москва отримує те, що хоче », – прокоментував німецький спостерігач.

За його словами, з 2015 року Росія методично досягає своїх цілей в Сирії.

У коментарі говориться, що Росія сильніша і, ймовірно, мудріша Туреччини, і здатна впоратися з ситуацією.

За словами автора матеріалу, Москва знаходиться в більш вигідному становищі, ніж Анкара, щодо конфлікту в Сирії. У той же час переговори показали, що російські методи впливу на ситуацію не безмежні.

Французька Le Mond заявляє, що припинення вогню в Ідлібі, узгоджене між російським і турецьким лідерами, можна розглядати як провал Анкари.

«Договір є поразкою для президента Ердогана, тому що він не враховує його основні вимоги», – пише газета. У документі нічого не говориться про турецькі пости спостереження, оточені режимом Асада, і про біженців, які з’явилися після початку бойових дій.

Зрештою, Дамаск залишає окуповані території собі, хоча Анкара і зажадала відступу сирійських сил, йдеться в статті.

Підкреслюється, що в Росії немає почуття тріумфу, хоча Путіну вдалося досягти своїх основних цілей.

Експерти побоюються, що домовленість, досягнута між двома лідерами, буде вельми нестабільною.

Американський журнал National Interest зазначив, що угода між Путіним і Ердоганом повністю суперечить вимогам держсекретаря США Майка Помпео. Автор описує це як «провал турецького гамбіту» Вашингтоном.

«Ця угода поклала край неодноразової спробі Помпео укласти американо-турецький союз проти Асада, який підтримується Іраном і Росією», – йдеться в статті.

Помпео закликав Асада повернутися до лінії припинення вогню, що діє в північно-східній Сирії з 2018 року. Однак лише кілька годин по тому президенти Росії і Туреччини уклали угоду, що конкретизує завоювання сирійських військ після 2018 року, відзначають спостерігачі.