Начальник цеху на ТЕЦ в Норильську затриманий через витік 20 тонн дизельного палива

“Росія активізувала зусилля з очищення величезної кількості нафтопродуктів, розлитих в річку недалеко від західно-сибірського міста Норильськ, що, на думку екологів, є екологічною катастрофою в регіоні”, – повідомляє AFP.

Президент Росії Володимир Путін особисто втрутився в кризу, оголосивши надзвичайний стан і закликав місцеву владу виконувати свою роботу. Вчора на майданчик були відправлені додаткові групи по очищенню від забруднення. В рамках розслідування В’ячеслав Старостін, начальник цеху на ТЕЦ-3 Норильськ-Таймирської енергетичної компанії (НТЕК), був затриманий вчора і буде перебувати під вартою протягом місяця.

Минулого тижня в одному з дизельних резервуарів заводу стався витік, і в цьому районі було розлито більше 20 000 тонн дизельного палива. За даними аварійної служби ВМФ Росії, яка спеціалізується на подібних інцидентах, підкріплення, спрямоване для ліквідації наслідків аварії, стикається зі складним завданням. “В Арктиці ніколи не було такого витоку. Ми повинні працювати дуже швидко, тому що паливо збирається розчинитися у воді”, – сказав AFP представник служби Андрій Малов.

Грінпіс в Росії заявляє, що аварія була першою в своєму роді в Арктиці, і порівняв її з катастрофою нафтового танкера Exxon Valdez біля берегів Аляски в 1989 році. За словами офіційного представника Агентства по рибальству Росії Дмитра Клокова, на відновлення екосистеми підуть десятиліття.