Страховка на машину в Польщі: як і скільки коштує оформити польську автостраховку Ubezpieczenie OC

Якщо ви володієте авто, то це, на жаль, ще не означає, що перед вами відкриті двері до будь-якої країни. Так, законодавство більшості європейських країн, дозволяє водієві-туристу перетинати свою кордон, пред’явивши лише національні права. Але якщо ви плануєте на певний період залишатись в країні і їздити на власному авто – то обов’язково потрібно оформити страхування. Польща не є винятком в даному випадку, адже як і в інших країнах-учасницях Віденської конвенції 1968 (про дорожній рух) водити транспортний засіб без страхування, тут заборонено.

страховка на авто в Польщі

ЗМІСТ

  1. Відмінності процедури страхування в Україні та Польщі
  2. Що буває з тими, хто намагається обійти закон
  3. Як виглядає процедура страхування
  4. Скільки коштує страховка на машину
  5. Додаткові застереження, або як уберегти себе

Відмінності процедури страхування в Україні та Польщі

У нашій країні досить поширена практика оформлення страхового поліса на авто тільки на період користування. Тобто якщо кілька місяців транспортний засіб просто стоїть в гаражі, то зовсім не обов’язково його продовжувати. Так, водії нашої країни зазвичай оформляють авто страховку за фактом використання. Але не все, що вважається нормальним для нас – типово для інших.

Польське законодавство зобов’язує страхувати авто в перші дні реєстрації, відразу ж після придбання номерних знаків. Це стосується як нові авто, так і тих, що вже були в експлуатації. До речі, слід бути уважними з перекупкою авто, оскільки страхова система країни передбачає автоматичне продовження страхового поліса з року в рік. Так, з нового року приходить лист про те, що страховий поліс продовжений, де також можуть бути прописані зміни, якщо вони сталися. Але, слід пам’ятати один важливий нюанс – якщо авто було перекуплено, то страхова компанія відразу ж розриває контракт з попереднім власником. В даному випадку, знову ж потрібно відразу укласти новий контракт.

Що буває з тими, хто намагається обійти закон

У будь-якому випадку за затримку оплати за страховий поліс, на порушника чекає покарання. Зазвичай це штраф приблизно на 800 злотих за перші 3 дня порушення терміну оплати. Чим більше днів користувач тягне з оплатою, тим вище в підсумку будуть штрафні санкції.

Також не слід ігнорувати попередження про штраф і навмисно відкладати оплату. По-перше, штраф нікуди не дівається за час ігнорування, а тільки збільшується. По-друге, через місяць таких попереджень справа автоматично передається в суд, тоді вже доведеться заплатити не тільки за прострочену страховку, але і за судові розгляди. Отже, від сплати штрафу сховатися не вийде ніяк, тому краще вже заплатити якомога швидше, дешевше обійдеться.

Як виглядає процедура страхування

Для початку потрібно визначитися, де саме ви б хотіли оформити страховий поліс, адже компаній, які надають такі послуги там теж існує чимало. Оптимальне рішення – звернутися до страховому агенту. Це вигідніше тому, що він, як фахівець зможе вибрати фірму з найбільш зручними умовами, які підходять для конкретного випадку.

procedura-strahovaniya-avto

Основним обов’язковим видом страхування в Польщі є Ubezpieczenie OC, саме його відсутність може викликати проблеми з законом. Але страхові компанії крім нього можуть пропонувати придбати додаткові варіанти. Одним з таких є прикордонне страхування (ubezpieczenie graniczne), але це не є обов’язковим, тому потрібно знати ситуації, коли воно може знадобитися. Так, наприклад, його доведеться оформити у разі, коли авто зареєстровано у країні, що не входить в ЄС зону, а водій перетинає польський кордон з третьої країни. Тоді оформлення ubezpieczenie graniczne, буде обов’язковою умовою для вирішення потрапити на територію Польщі. І це тільки в тому випадку, коли у водія відсутнє Зелена карта (як відомо, це міжнародний стандарт страхування, надає беззастережне право перетинати будь-яку межу країн ЄС).

Отже, для того щоб оформити страховку, потрібно вибрати страхового агента та надати необхідні документи. Якщо з пошуком агента все більш чи менш зрозуміло, то питання лише в тому, які документи потрібні. Зазвичай вистачає технічного паспорта і номерів для авто – як доказ того, що воно вже зареєстровано. Але є ще один документ, через який іноді виникають проблеми PESEL (польський аналог нашого ідентифікаційного коду). Хоча він є обов’язковим не для всіх страхових компаній, і навпаки саме його наявність відкриває доступ до багатьом фірмам. Тому, краще мати цей документ, адже це може допомогти в отриманні кращих умов страхового поліса.

Скільки коштує страховка на машину

Однозначну відповідь на це питання дати неможливо, адже розрахунок вартості відбувається в офісі певної страхової компанії, до того ж, на це впливає безліч факторів. Перш ніж укласти договір, відбувається розмова між клієнтом та страховим агентом, в ході якої останній отримує необхідну інформацію. Так, клієнта зазвичай запитують про вік водія, сімейний стан, наявність чи відсутність дітей. Також дізнаються про безліч подробиць щодо машини. По-перше, мета експлуатації, наприклад, якщо авто потрібно для бізнесу, страховка вийде дешевше. Тут важливі навіть такі деталі, як марка і колір авто. З приводу марки – все просто, якщо це спорткар, то за неї доведеться заплатити більше, адже існує велика ймовірність отримати ушкодження, а це не вигідно страховим компаніям. Те ж саме стосується і кольору: чим яскравіше авто, тим дешевше його страхування, це тому, що непримітні кольору авто частіше стають причиною ДТП.

skolko-stoit-strahovka-na-mashinu

Обов’язковим чинником при розрахунку вартості є попередня історія страхування, і в деяких випадках вона може навіть допомогти отримати знижку.

Так, якщо клієнт був добросовісним платником, тобто вчасно сплачував внески, не отримував штрафів, то у нього набагато більше шансів витратити за страховку менше. В середньому, ціна страхового поліса коштує 1100 – 1400 злотих, але, звичайно, у кожної компанії є свої нюанси і виключення з правил, тому більш детально про ціну може проінформувати конкретний страховий агент.

Ще одне питання, яке досить часто виникає у майбутніх володарів страховки – як краще платити, частинами, або відразу всю суму. Звичайно, вигідніше платити відразу всю вартість, адже поділ на частини – це вже свого роду позику, на який нараховується певний відсоток. Тобто, вибравши оплату не всієї вартості відразу, можна значно переплатити, причому, чим більше частин, тим більше сума переплати.

Додаткові застереження, або як уберегти себе

Ніколи не купуйте занадто дешевий пакет страхових послуг, так як безкоштовний сир буває тільки в мишоловці.

Головна небезпека в тому, що страховка може бути нелегальної, тобто це точно призведе до проблем із законом. А це, в свою чергу, може вплинути на вашу репутацію порядного громадянина, і виключити або ускладнити подальшу легалізацію в країні.

І останнє, але не за значенням – не потрібно ігнорувати обов’язок страхувати авто. Якщо, можливість витратити багато грошей на штрафи для вас не аргумент, то, можливо, слід задуматися про наслідки після ДТП. Адже в такому випадку, водій не отримує нічого, і платить за ремонт постраждалого авто з власної кишені.