Будь зарплат очікувати при працевлаштуванні в Польщу на роботу

 Польща – один із головних напрямів пошуку роботи для трудових мігрантів. Сюди краще їхати на постійну та сезонну роботу велика частина українців, особливо які проживають в західних регіонах країни. Головна причина популярності – географічна близькість, а також близькість мов і культур. Це дозволяє заробітчанам легше адаптуватися в нових умовах і спілкуватися з роботодавцем. Наступний важливій показник, на який звертають увагу при легальному працевлаштуванні в Польщізаробітна плата. Вона виразно вище мінімальної і середньої на батьківщині.

Какая зарплата в Польше для иммигрантов

Якщо ви хочете знайти легальну зайнятість і хороші гроші в Польщі, наш сайт eurabota.ua готовий надати всебічну підтримку і допомогу в досягненні цієї мети.

Скільки заробляють у Польщі

Республіка Польща, як член Європейського Союзу, може забезпечити іммігрантів непоганий роботою з повним соціальним пакетом, включаючи страхування, відпустку, оплату позаурочних годин і інші можливості. Але це не та держава, де можна багато заробити за кордоном. Незважаючи на істотну різницю в цифрах, для середньостатистичного іммігранта не все так райдужно, як показує поверхнева статистика. Так, заробітна плата в Україні та Польщі розрізняються на користь останньої в кілька разів. За даними Головного статистичного управління Польщі, в кінці 2016 року зарплата в республіці склала 980 EUR (4330 злотих), тоді як українець отримував 223 EUR (приблизно 6500 грн.). Якщо перевести польську зарплату у гривні, то виходить майже 26 тис. гривень на місяць.

 Різниця вражаюча. Але тут є багато, але.

По-перше, середня зарплата – це статистичний показник, в ньому використовується середнє арифметичне значення для нього беруться з різних сфер діяльності поляків: державної служби,охорони здоров’я, обслуговування. Далеко не у всіх областях є місце для іммігрантів (взяти, наприклад, державну службу або медицину, де дуже суворі критерії для відбору претендентів).

Зарплата в Польше бывает разной

По-друге, необхідно враховувати і рівень цін на продукти, житло, комунальні послуги, медичне обслуговування, інші витрати і податки. Зараз в Польщі діють стандарти Європи, де ціни в кілька разів перевищують українські. Тому те, що ми називаємо високі зарплати за кордоном, для самих жителів європейських країн, у тому числі для Польщі, вважається невисоким рівнем життя.

Що треба знати і вміти

Незважаючи на чималу чисельність заробітчан у Польщі (близько 2 млн), можливості отримувати по-справжньому гарну винагороду за працю тут можуть лише одиниці. Це відноситься в першу чергу до кваліфікованим і дефіцитними професіями. Сфера IT, фінансів та банківської справи, енергетики та медицини ось ключові галузі, де реально знайти роботу, незалежно від громадянства. Але для цього необхідно відповідати й іншим суворим критеріям:

  • непогано знати польську мову;

  • мати диплом, акредитований в ЄС;

  • забезпечити себе житлом.

 Велика частина українців у Польщі займається далеко не IT або банківською справою:

  • 20% трудових мігрантів зайняті в сільськогосподарській галузі;

  • еще 20% влаштувалися в готельний і ресторанний бізнес;

  • 35% «остарбайтерів» трудяться в будівництве і ремонте.

  • 25% вихідців з України знайшли місце в супермаркетах і магазинах.

 У зв’язку з цим виводиться топзарплат. У лідерах знаходиться область будівництва, де отримують 650-700 € в місяць. Співробітники торгівлі (касири в супермаркетах, мерчандайзери, прибиральники) мають щомісячний дохід 400-450 EUR. Офіціанти, покоївки та інші службовці ресторанного і готельного бізнесу отримують приблизно стільки ж або трохи менше 300-350 € .

Зарплата в польских злотых

З сільським господарством складніше. Ето важкий фізичний труд, який підходить не всім. Зазвичай на полях, теплицях, садах, плантаціях працюють українці із західних регіонів, які звикли до роботи на власних земельних ділянках. В середньому на сезонних роботах по збиранню ягід, фруктів і овочів можна заробити до 1000 євро, але тут все залежить від фізичної витривалості і здоров’я.

Є і більш прибуткові спеціальності, в яких працюють українці на території Польщі, але вони не входять у рейтинг популярних вакансій, бо в них досить складно потрапити. Це такі професії, як:

  • далекобійник;

  • водії на різних підприємствах;

  • таксисти;

  • водії громадського транспорту.

Тут рекордсменами по заробітку серед українців стають далекобійники, які вирушають у регулярні рейси в Європу. Їх оклад може досягати 5-6 тис. доларів. Але це вимагає кваліфікації, досвіду і певних особистих якостей. Умови праці теж досить складні, іноді доводиться крутити кермо не менше 9, а то і 10 годин на день.

Нерідко останнім часом зустрічаються пропозиції по догляду за літніми людьми та дітьми сиделками, гувернантками. Це напрямок популярне серед самих поляків, які також мають багатий досвід роботи за кордоном – в Німеччині, у Франції, Великобританії. Для працевлаштування в Польщі доглядальницею бажано мати медичну освіту.

Як варіант тут проходять курси медсестер, масажистів та інші спеціалізовані навчальні програми, що дають право доглядати за хворими пацієнтами. Плата за таку роботу не фіксована і, може залежати від багатьох факторів. У середньому оклад доглядальниці за літніми людьми з Польщі може коливатися від 500 до 1000 євро. А ось такі посади, як вчитель, викладач вузу, менеджер в компанії і інші вакансії, що вимагають кваліфікації, доступні тільки 5% українців.