Чи загрожує економіці Лодзинського воєводства виїзд українців з країни?

Влада міста Лодзь повідомляють, що вони очікують виїзду 25000 українців за межі Лодзинського воєводства. Працівники з України скоро почнуть переїжджати з Польщі в Німеччину, де заробітна плата набагато вища, і це стане серйозною проблемою для роботодавців міста Лодзі.

Лодзинское воеводство

За даними Лодзинського управління статистики, в регіоні працює від 50 до 70 тисяч працівників з України. Адам Пустелник, директор Служби інвесторів і відділення міжнародного співробітництва в мерії Лодзі, каже, що 25000 українців можуть оставиь Польщу, після ослаблення бар’єрів працевлаштування в Німеччині. У Німеччині українці зможуть шукати роботу на півроку, а потім працювати на законних підставах. Між тим, як в Польщі працівникам з України дозволяють працювати на підставі заяви, тільки шість місяців протягом року. Місцеві чиновники з Лодзі закликають уряд країни полегшити процедуру працевлаштування українців, оскільки відтік працівників відобразиться на скорочення нових інвестицій приватними компаніями.

У понеділок (29 жовтня) муніципалітет повідомив про зменшення кількості безробітних у місті Лодзь.

За словами Венцика Луки, директора районного бюро праці Радома, якщо трапиться так, що українці будуть виїжджати з Польщі в пошуках кращої роботи, то буде можливість прийняти на роботу понад 5 млн. поляків працездатного віку, що не мають зараз трудової активності. Витрати на їх підтримку покриває все суспільство, – оцінює він. Директор районного бюро праці в Скернивице Ришард Павлевич стурбований тим, що в Польщі приїжджають українці без освіти, але вони збирають яблука або допомагають на будівництві. Поляки, які зараз вважаються безробітними, теж можуть виконувати цю роботу, а не бути на утриманні держави.

Джерело: www.eurabota.ua

01.11.2018