Що потрібно іноземцю, щоб купити або взяти в кредит житло в Польщі

Кожен рік у Польщі збільшується кількість іноземців, які приїжджають у пошуках роботи. За останні роки значно зросла кількість працівників з України, Індії, Непалу, Білорусії. Велика частина іноземних працівників добре заробляють і можуть дозволити взяти собі кредит на житло, або ж придбати квартиру чи навіть будинок.

 дом в Польше

Слід зазначити, що громадянам Європейського Союзу значно простіше купити житло в Польщі, ніж жителям країн, що не входять в ЄС. Будь-яку покупку нерухомості в Польщі – іноземцями, слід починати з правових положень і законів.

Основним законом, який має значення при купівлі нерухомості іноземцями є Закон від 24 березня 1920 (Журнал законів 2016 року, стаття 1061 з наступними змінами).

Відповідно до законодавства громадяни держав-членів ЄС можуть придбати квартиру (будинок або приміщення) в Польщі без необхідності отримання дозволу міністра внутрішніх справ.

На жаль, для мешканців, які не мають громадянства в жодній з країн ЄС, закони для придбання нерухомості більш вимогливі. До цієї групи також входять і українські громадяни, які хочуть придбати житло в Польщі і залишитися тут на постійне проживання. Такі особи повинні отримати дозвіл від міністра внутрішніх справ.

Проте, національне законодавство передбачає винятки, які можуть використовуватися іноземцями для пом’якшення закону. Згідно з Законом від 24 березня 1920 дозвіл на покупку будинку або квартири в Польщі іноземцем буде не потрібно, якщо:

  • придбання житлової нерухомості проводиться іноземцем, які проживають на території Польщі не менше 5 років з моменту видачі йому дозволу на постійне проживання або, якщо ця особа має довгостроковий дозвіл на проживання в межах Європейського союзу;
  • житлову нерухомість купує іноземець, який перебуває у шлюбі з громадянином або громадянкою Польщі не менше 2 років і має дозвіл на постійне проживання або довгостроковий дозвіл на проживання в межах Європейського союзу.

Дозвіл, також не буде потрібно, якщо іноземець отримує нерухоме майно у спадок. Винятком може бути тільки той фактор, коли іноземець не має права на спадщину в відповідності з Цивільним кодексом Польщі.

Велика кількість іноземців, серед них найбільший відсоток український, звертаються в польські банки за кредитом для купівлі житла. В основному фінансові установи надають кредити іноземцям, вимагаючи лише документ, який підтвердить законне проживання іноземця на території Польщі.

Джерело: www.eurabota.ua

26.10.2018