Оренда авто в Німеччині: скільки коштує прокат машини і як дешево орендувати ТЗ

«Швидко! Зручно! Вигідно! ». Напевно, якби в нас була своя фірма по здачі в оренду автомобілів в Німеччині, ми використовували б цей або схожий слоган. Адже прокат машин – це дійсно швидко (оформлення займає кілька хвилин), зручно – підвищується мобільність подорожі, і вигідно, тому що в ряді випадків їзда на орендованому авто обходиться недорого і навіть дешевше послуг громадського транспорту.

оренда авто в Німеччині

Проблеми, як зазвичай, надійно ховаються в деталях. Як не помилитися при оренді машини в Німеччині? Як не зіпсувати подорож незапланованими витратами? Які підводні камені можуть чекати орендарів і як їх уникнути? Давайте подивимося на ці та інші питання більш детально.

ЗМІСТ

1 Умови прокату машин в ФРН

2 Типи компаній

3 Великі холдинги

4 Місцеві дискаунтери

5 Класи орендованих автомобілів

6 Які документи потрібні, щоб орендувати машину?

7 Де взяти авто напрокат в Німеччині?

8 Скільки коштує оренда машини в Німеччині?

9 Супутні витрати

10 Вибір страховки для орендованого автомобіля

11 На що звернути увагу перед отриманням авто?

12 Правила повернення орендованої машини

 Умови прокату машин в ФРН

Зрозуміло, умови максимально залежать від конкретного орендодавця і можуть суттєво відрізнятися. Але є і тенденції, які виділяються однозначно.

Надана тут інформація не є строго встановленими правилами, але застосовується у великій кількості випадків. Також вкажемо кілька порад по наданим нормам.

  1. Термін оренди. У більшості випадків період оренди кратний добі. Перевищення терміну на кілька хвилин призведе до оплати наступних 24 годин.
  2. Кількість палива. Ціна на моторне паливо в орендодавця може значно перевершувати вартість на найближчих АЗС. Тому вигідніше укладати договір на умовах «full-to-full», тобто приймаючи машину з повним баком, ви зобов’язуєтесь і здати її з повним.
  3. Пробіг. Існує два види умов:
  • Обмежений. Тобто заздалегідь визначено кількість кілометрів, які проїде орендар. Ціна за кілометр нижче, але вартість перевищення цього ліміту дуже висока.
  • Без обмежень. Спочатку трохи дорожче, але відсутня оплата «за перевищення».
  1. Додаткові послуги. Визначте свої потреби в додатковому обладнанні (дитячі крісла, навігатори та ін.) І уточніть, чи входять вони в стандартний набір послуг чи вимагають додаткової оплати.
  2. Країни, в яких працює орендодавець. Це важливий пункт, з’ясувати який треба заздалегідь. По-перше, якщо подорож не буде обмежено однією тільки Німеччиною, треба знати про можливість здачі машини. По-друге, якщо фірма працює, в тому числі і на батьківщині орендаря, то велика ймовірність укладання договору на рідній зрозумілій мові.

Однією з необхідних умов є і страхування, але це питання ми розглянемо докладніше трохи нижче.

Якщо ви ще досить молоді, звертайте увагу на вікові обмеження – вони можуть відрізнятися і становити 18+ або 21+.

Типи компаній

Вибираючи компанію, що надає в Німеччині послуги з оренди автомобілів, потрібно керуватися їх наступною класифікацією:

Великі холдинги

У цих компаній широке представництво, як на території ФРН, так і по всьому світу. Відповідно, доступність пунктів прийому-здачі автомашин значно вище.

Іншим безперечним плюсом є якість машин – в більшості випадків це нові моделі з невеликим пробігом. Цілодобово доступна підтримка, також і технічне обслуговування в екстрених випадках.

Наступна перевага – стабільне ціноутворення. Звичайно, вартість варіюється в залежності від сезону, але в великих компаніях такі коливання менш відчутні. В умовах значно менше додаткових, які не обговорюються заздалегідь, послуг і опцій

Місцеві дискаунтери

Під словом «місцеві» може ховатися не тільки чисто німецька компанія, але і фірми загальноєвропейського масштабу. Головне достоїнство – ціна. Вона в деяких випадках значно нижче, ніж у міжнародних холдингів.

Разом з цим, коливання вартості більш значна. Воно залежить і від сезону, і від кількості вільного транспорту.

Особливу увагу варто звернути на додаткові умови дискаунтерів. Вони, як правило, вписуються дрібним шрифтом і не привертають уваги. Однак це може бути значний штраф, наприклад, за брудне авто (до 20 євро) або встановлене автокрісло за 50, при тому що у клієнта немає в ньому необхідності і т.п.

Класи орендованих автомобілів

У більшості випадків ціна призначається не за конкретне авто, а за клас автомобіля. Ці параметри не встановлюються законодавчо і можуть відрізнятися в різних компаніях, але в більшості випадків вони такі:

 

Клас авто

Приклади

EconomyYaris (Toyota), Panda (Fiat)
FamilyPassat (VW), Focus (Ford)
EstateQashqai (Nissan)
People carriersDucato (Fiat)
SportPorsche, Lamborghini, Ferrari

 

Вибираючи і резервуючи авто в інтернеті, потрібно розуміти, що фактично може бути представлена не та машина, що зображена на фото. Це буде однокласник зі схожими параметрами, але модель, колір та ін. можуть не збігатися. Якщо зазначені характеристики мають значення, вони повинні бути обумовлені додатково.

Які документи потрібні, щоб орендувати машину?

У переважній більшості випадків мова йде про наступні необхідні документи:

  • Дійсне посвідчення особи (для іноземців – закордонний паспорт / ВНЖ).
  • Якщо авто резервувалося заздалегідь – бланк броні.
  • Водійське посвідчення.

Трохи детальніше зупинимося на останньому документі. Відповідно до Віденської конвенції, Німеччина, Білорусь, Росія, Україна і більшість інших країн ЄС і к. СРСР взаємно визнають водійські посвідчення один одного.

Компанії-орендодавці машин в ФРН в основному дотримуються тих же правил, і для прокату авто досить діючих прав, виданих на батьківщині. Однак є рідкісні винятки, коли орендодавець наполягає на посвідченні міжнародного зразка. Цей момент потрібно уточнити заздалегідь.

Навряд чи можна назвати «документом» банківську карту, але в більшості компаній її наявність необхідна – оплата готівкою приймається в дуже рідкісних випадках. Використовуються карти великих міжнародних систем.

Де взяти авто напрокат в Німеччині?

Пункти видачі і прийому ренткар-компаній розташовуються в більшості місць масового скупчення туристів. Це аеропорти, вокзали, торгові центри, спеціальні майданчики, офіси тощо. Взяти автомобіль можна:

  • Безпосередньо в пункті видачі без попереднього бронювання.
  • Після резервування через сайт конкретної компанії.
  • Бронювання через сайти-агрегатори.

Наша порада: для економії коштів використовуйте інструменти попереднього бронювання. Ідеальний термін – за два тижні. В цей час асортимент максимально широкий, а ціна мінімальна.

Скільки коштує оренда машини в Німеччині?

Точно на це питання можна відповісти тільки після вибору конкретного орендодавця. Зручно використовувати для ознайомлення і броні саме ренткар-агрегатори, тому що ці ресурси дозволяють порівняти ціни і умови.

У підсумку, ціна оренди буде залежати від декількох факторів:

  • Клас авто: від 15-20 євро на добу до декількох сотень.
  • Термін оренди: чим він більший, тим дешевше одна доба прокату (наприклад, один і той же автомобіль може обійтися в 100 євро на три дні і 170 євро на тиждень).
  • Наявність або відсутність броні (при попередньому бронюванні можна заощадити до 20%).
  • Сезонність / наявність машин: різниця може становити до 4 разів.
  • Тип страховки: докладніше нижче.
  • Пробіг: обмежений або безлімітний кілометраж, можливість виїзду за межі ФРН, ЄС.
  • Додаткові опції: крісла, навігатори, паливо, мийка та багато іншого.

 

Ще раз рекомендуємо звертати увагу на додаткові опції. Їх сумарна вартість може кратно перевищувати вартість самої оренди, при цьому не будучи обов’язковою.

Супутні витрати

Плануючи бюджет поїздки, варто враховувати й інші можливі витрати, не пов’язані з прокатом авто безпосередньо. Радимо звернути увагу на наступні моменти:

  • Маршрут. Складіть його заздалегідь і перевірте наявність платних трас – вони стануть додатковою статтею витрат.
  • Відпочинок. Якщо подорож займає більше одного дня, буде потрібна ночівля. Готель міг бути заброньований заздалегідь на Букінг, і витрати на нього включені в бюджет, але десь треба буде залишити і орендований автомобіль. Стоянки також в більшості випадків платні.
  • Харчування. Якщо більшу частину часу будете проводити в дорозі, при складанні маршруту зазначте місця, де можна перекусити або повноцінно пообідати. Ці витрати також увійдуть до загального списку.
  • Паливо. Якщо маршрут тривалий, доведеться заправлятися додатково. Відзначте на карті можливі АЗС, а по орієнтовному розходу обраного класу, підрахуйте витрати на паливо.
  • Штрафи. Слід уважно вивчити німецькі правила дорожного руху. У ФРН за цим стежать ретельно. Не варто порушувати, щоб не створювати зайвого навантаження на гаманець.

Якщо основна мета поїздки пам’ятки, що знаходяться в історичних центрах міст, то вартість стоянок в цих місцях буде дуже висока. Варто заздалегідь прорахувати всі можливі витрати і визначити доцільність оренди машини.

Вибір страховки для орендованого автомобіля

Страховка є обов’язковою умовою, а ось її різновиди можуть створити додаткові витрати, які зовсім не є необхідними.

Розглянемо основні поняття, з якими можна зіткнутися при оформленні поліса. В першу чергу франшизу.

Величина франшизи поліса – це сума, яку при страховому випадку, відшкодовує сам орендар. Вона може коливатися від нуля до 800-900 євро. В останньому варіанті саме стільки доведеться сплатити орендарю як відшкодування, незважаючи на наявність страховки.

Наприклад, франшиза 500 євро, а завдані збитки 300. Всю суму компенсує сам орендар. Якщо ж збиток 1 000 євро, то 500 відшкодує страхова, а 500 – орендар. Відповідно, чим менше франшиза, тим вигідніше при страховому випадку. Однак це впливає на первісну вартість страховки.

Інші параметри:

 

CDWФіксована сума франшизи
SCDWПовна відсутність франшизи
«Молодий водій»У віковій межі 18-25 може бути призначена додаткова виплата (близько 10-15 євро в день)
TIСтрахування від угону
TPLЗбиток третім особам
PAIНещасний випадок
PECСтрахування багажу

Деякі з цих параметрів є обов’язковими (наприклад, «молодий водій), від інших можна відмовитися.

На що звернути увагу перед отриманням авто?

Зверніть увагу

Крім згаданих правил і порад, при отриманні орендованої машини потрібно ретельно перевірити:

  1. Комплектацію авто і додаткового устаткування, вказаних в договорі.
  2. Стан авто: відколи, вм’ятини, подряпини, тріщини, працездатність освітлювальних приладів і т.п. Потрібно розуміти, що все, що не зафіксовано в окремому акті може бути пред’явлено орендарю, як збиток, нанесений їм.
  3. У разі бажання виїжджати за межі ФРН необхідно, щоб це було зазначено в договорі. Виїзд до деяких країн (наприклад, Болгарію, Латвію, Литву, Румунію, Хорватію, Україну, Естонію та ін.) Може оплачуватися за окремим додатковим тарифом.

Ще раз звернемо увагу на один з головних принципів: чим економніше вибрана пропозиція, тим більше шансів на приховані необов’язкові платежі. Уважно ознайомтеся з умовами договору і ретельно огляньте автомобіль в момент отримання.

Правила повернення орендованої машини

Як правило, час і пункт здачі машини обмовляється заздалегідь. Якщо мова йде про великі компанії, то пункти прийому працюють цілодобово. Передаючи машину особисто, потрібно знову ретельно перевірити всю комплектацію і стан. Але головне – підписати акт передачі, в якому підтверджується дотримання орендарем всіх умов.

Це стосується і зовнішнього вигляду, і технічної справності, і палива в баку, і всіх інших умов.

В інших випадках передбачено повернення авто без особистої передачі співробітнику компанії. Часто це трапляється, коли орендарю необхідно відбути вночі, а орендодавець не здійснює цілодобового обслуговування. Для цього передбачені спеціальні бокси в пунктах прийому, де можна залишити авто і ключі.

Якщо передача здійснюється за таким принципом, то ми радимо зробити наступне:

  1. Сфотографуйте автомобіль. Візьміть такий ракурс, щоб було видно навколишню обстановку, яка однозначно говорить, що машина в призначеному місці (видно вивіску компанії, будівлю аеропорту та інше).
  2. Робіть фото з встановленою датою і часом.
  3. Зніміть показання приладу рівня палива, кілометраж та інші необхідні дані.
  4. Зробіть кілька знімків корпусу, щоб було видно наявні раніше пошкодження і відсутність нових.
  5. Зберігайте ці знімки як мінімум до тих пір, поки не отримаєте від орендодавця підтвердження про прийом авто і відсутність претензій.

Можливо, оренда машини в Німеччині – це не найпростіший спосіб подорожувати. Є багато «тонких місць», де можна втратити кошти через незнання. Однак, по-перше, це дуже і дуже зручно, а по-друге, тепер ви знаєте про всі можливі проблеми і зможете їх уникнути. Подорожуйте, милуйтеся світом і не дозволяйте себе обманювати!