Як українцю отримати кредит у Польщі?

Кредит в Польше фото

Ми часто стикаємося з проблемою браку коштів, тому іноді доводиться позичати у знайомих, родичів або сусіда. І нерідко буває необхідність у сумі, яку просто нікому вам позичити. Виходом з такої ситуації зазвичай стає оформлення кредиту в якомусь із національних або приватних банків. Основні критерії вибору банку – це прийнятна процентна ставка, кількість місяців, на які можна оформити розстрочку, а також інші моменти, що допомагають заощадити.

Але якщо про те, як оформити кредит в рідній країні, кожен з нас має хоча б приблизне уявлення, то що робити тим, хто емігрував за кордон? Бо потреба у швидких грошах в українців, які зараз перебувають у Польщі, виникає іноді навіть частіше. І неясним залишається питання про те, чи взагалі дозволяє польське законодавство брати кредити іноземцям і якщо так, то як це зробити. Будемо ретельно дослідити це питання далі.

ЗМІСТ

  1. Чи може українець у Польщі оформити кредит?
  2. Оформлення іпотеки (kredyt hipoteczny)
  3. Що потрібно для отримання кредитів готівкою (pozyczki gotowkowe)?
  4. Кредит для власників Карти поляка та Карти сталего побиту
  5. Що робити, якщо кредит в банках не видають?

Чи може українець у Польщі оформити кредит?

Для початку варто відзначити той факт, що Польща займає почесне місце серед європейських країн, яка забезпечує народ досить низькими процентними ставками при оформленні позик. У комплекті з недостатньо високими зарплатами, низькі ставки створюють стійку грунт для розвитку фінансово-кредитної системи в країні. Так, середній показник населення, що користується послугами кредиторів, становить 80-90%.

Тому зовсім не дивно, що у пересічного українця, який вже досить довго проживає на території Польщі, виникає потреба в оформленні позики.

Це дійсно можливо, і закон цього не забороняє, однак ставить ряд вимог перед бажаючими:
  • наявність дозволу на перебування в країні (Карта поляка, Карта побиту);
  • позивач повинен заздалегідь оформити тимчасову прописку в країні;
  • термін виплати кредиту не може перевищувати термін дії Карти побиту.

Іпотеку можна оформляти на будь-який період, незалежно від того, коли закінчується дія Карти побиту, чого не скажеш про звичайному кредиті. Насправді оформити кредит в Польщі можливо, але доведеться докласти чимало зусиль.

Оформлення іпотеки (kredyt hipoteczny)

Такий тип кредитів без проблем можуть оформити ті, хто вже довгий час проживає в країні, має легальну роботу і постійне джерело доходу.

У вас повинна бути ідеальна кредитна історія, тобто без будь-яких найменших порушень. Для цього потрібно зібрати всю можливу інформацію про кредити, які раніше були на вас оформлені: історію виплат, інформацію про поручителів і затримках по виплатам (якщо вони були).

Разом з тим необхідно підготувати додатковий перелік основних документів, який включає:
  • історію банківського рахунку;
  • довідку про те, що ви були і є сумлінним платником податків;
  • довідку про доходи з місця роботи;
  • робочий договір;
  • дозвіл на придбання нерухомості від Ministerstwo Spraw Wewnetrznych i Administracji (якщо ви не є громадянином ЄС).

Умови для отримання іпотеки в Польщі часто виявляються дуже сприятливими.

Так, якщо зробити вибірку по самим популярним польським банкам, то за 30 років виплат (приблизно за 900 злотих в місяць) за житло вартістю 250 тис. злотих ви переплатите близько 100-120 тис. злотих.

Що потрібно для отримання кредитів готівкою (Pozyczki gotowkowe)?

Кредит готівкою в Польщі можна вважати екстреними заходами, оскільки їх тут вважають не дуже вигідними. З плюсів можна виділити те, що при прийнятті рішення про видачу такого виду кредиту українцю, система перевірки дещо спрощується. Так, не потрібно надавати докладну історію ваших колишніх кредитів і просити дозволу у MSWiA.

Але крім цього, все ж доведеться підготувати наступні документи:
  • робочий контракт;
  • довідку про сплату податків;
  • довідку про стан заробітної плати за 3 останніх місяця;
  • довідку про доходи (потрібно тільки в тому випадку, коли ви офіційно не працевлаштовані, але є легальне джерело доходу).

Також пам’ятайте про те, що якщо кредит видається на підставі Карти побиту, то строк не повинен перевищувати термін дії Картки. Будь-який іноземець в Польщі перебуває під пильним наглядом, тому намагайтеся не затримувати виплати по кредитах, адже у разі порушення терміну ви отримаєте досить високу суму штрафу.

Процентна ставка кредиту готівкою в Польщі зазвичай становить близько 8-10% в рік. Так, щомісячні виплати при отриманні позики в 10 тис. злотих, що становить близько 900 злотих в місяць.

Кредит для власників Карти поляка та Карти сталего побиту

Насправді ці дві категорії жителів Польщі значно відрізняються, тому і для одержання кредитів ними повинні бути виконані різні умови.

Карта Поляка дає право на видачу кредиту своєму власнику тільки в тому випадку, якщо він веде комерційну діяльність на території країни або ж офіційно працевлаштований. До того ж термін можливої кредитної історії не може перевищувати один рік. Якщо ж у вас просто є Карта поляка, але ніякі інші умови не виконані, то в оформленні кредиту вам точно відмовлять.

На відміну від власників Карти поляка, люди, які отримали Карту сталего побиту можуть розраховувати на видачу кредиту без обмежень. До них не ставлять особливих вимог і не вимагають нестандартних документів, оскільки вони отримують кредити на тих же умовах, що і корінні поляки. Тому останньої категорії населення взагалі ні про що хвилюватися.

Що робити, якщо кредит в банках не видають

На жаль, іноді трапляється, що людина виявилася в скрутному положенні, але немає необхідних документів для отримання офіційного кредиту (або не хоче, бо знає, що гроші скоро з’являться). Загалом, причини бувають різні, і що робити – не зрозуміло. Єдиний вихід з такої ситуації – звернутися в ломбарди. Так, у Польщі вони також працюють, до того ж ніяких довідок та інших важливих документів тут не вимагають. Все просто: прийшли, здали цінну річ і отримали встановлений відсоток від її реальної вартості.

Зловживати таким видом позик не радимо, адже це дуже невигідно, оскільки від оціночної вартості товару клієнт отримує зазвичай менше 50% (максимально можна отримати до 70%, але за умови, що ваша річ в ідеальному стані і має чек).

Отже, кредит у Польщі може без проблем здобути будь-який працевлаштований українець. Іноді це дійсно дуже вигідно, але не забувайте про те, що навіть якщо кредит вам дали на вигідних умовах, за вами будуть ретельно стежити, оскільки ви в статус іноземця. Тому намагайтеся дотримуватися терміни для своєчасних виплат, адже у випадку запізнень високі штрафи точно зіпсують ваше враження про польську кредитній системі.