Рейтинг кращих університетів Чехії

У попередніх статтях ми розглядали можливості навчання в Чехії та процедурні моменти. Рейтинг кращих університетів Чехії 2018 року було складено спеціально з метою допомогти з вибором навчального закладу. У цій статті ми надаємо інформацію про десяток кращих ВНЗ Чехії. Кожна оцінка повинна вибудовуватися на підставі певних критеріїв, і цей рейтинг кращих університетів в Чехії 2015 не став винятком. В основі рейтингу лежить збір кількох оцінок, одна з яких ставилася на основі щорічного опитування студентів і викладачів про їхній досвід навчання і роботи в університетах Чехії.

Інша оцінка проводилася за наступними критеріями: академічна репутація ВНЗ, репутація у роботодавця, співвідношення загального числа персоналу університету й академічного зі статусом PhD (кандидати і доктори наук), індексація цитування (популярність і активність науково-дослідної роботи), а також оцінка задоволеністю студентів обраним факультетом і вишем (з розподілом на місцевих і іноземних студентів). Результати та опис лідерів рейтингу наведені нижче.

Карлов університет в Празі (Univerzita Karlova v Praze)

Рейтинг кращих університетів Чехії відкриває Карлов університет, один із найстаріших університетів Європи, який був заснований в 1348 році за статутом Карла IV, короля Риму і Чехії.

Карлов університет фото

Спочатку в університеті було 4 факультети: богословський, юридичний, медичний і факультет мистецтва, що цілком відповідало середньовічному уявленню про університети. Карлов університет є найстарішим у Центральній Європі. У 17 факультетах університету навчається понад 51 000 студентів, з яких понад 7,5 тисячі студентів – іноземці. Навчання здійснює 3450 викладачів, які мають науковий ступінь.

Чеський технічний університет в Празі (Ceské vysoké ucení technické v Praze)

Чеський технічний університет в Празі є провідним технічним дослідним вишем із давніми традиціями, заснованим у 1707 році. Цей університет постійно впроваджує технічні й інженерні новинки поряд з удосконаленням рівня освіти. У ньому навчається понад 22 000 студентів на 8 факультетах і в 5 окремих інститутах.

Загалом ВНЗ охоплює 173 акредитовані програми підготовки майбутніх бакалаврів, магістрів і докторів. З них 69 програм ведуться англійською, що означає відкритість цієї установи іноземцями. Варто також зауважити, що технічний університет тісно співпрацює з партнерами – гравцями різних ринків, серед яких Bosch, Siemens, GE, Honeywell, Rockwell, Skanska, ABB, McKinsey, Toyota, DaimlerChrysler і Skoda-Volkswagen.

Університет Масариков (Masarykova univerzita)

Університет Масариков є другим за величиною університетом у Чеській Республіці. Він пропонує різні рівні вищої освіти, охоплюючи весь спектр областей: гуманітарних науки, медицина, технології та комп’ютерні науки, природничі науки, фізичні науки, суспільні науки. Цей університет має кілька науково-дослідних центрів, спрямованих на вивчення навколишнього середовища; біологічні дослідження; прикладні дослідження у фізиці та генетики.

Технологічний університет у Брно (Vysoké ucení technické v Brne)

Технологічний університет у Брно заснований в 1899 році. Сьогодні університет пропонує навчання з технічних, природничих, економічних і художніх дисциплін. У ньому навчається близько 23 000 студентів, розташовується 8 факультетів і 3 інститути. Також ВНЗ співпрацює з різними дослідними установами, самостійно створює регіональні дослідницькі центри.

Технологічний університет у Брно фото

Технологічний університет у Брно проводить дуже активну міжнародну кооперацію, бере участь у великій кількості іноземних програм обміну студентами, серед яких Erasmus, Tempus, Leonardo, DAAD та інші. Цей університет готовий запропонувати «подвійні» дипломи (у випускника в результаті навчання буде два дипломи із суміжних, але не однакових, напрямків).

Університет Палацького в Оломоуці (Univerzita Palackého Olomouc)

Історія даного університету починається як підставу єзуїтського коледжу в Оломоуці в 1566 році. У 1573 році коледжу були присвоєні університетські права, що урівняв його з іншими вищими навчальними закладами. На цей момент університет налічує 8 факультетів (теології, медицини, охорони здоров’я, мистецтв, прикладних наук, педагогіки, фізичної культури і права). В Університеті Палацького навчається близько 24 000 студентів і налічується понад 1800 викладачів.

Економічний університет у Празі (Vysoká škola ekonomická v Praze)

У 1919 році не було економічного університету в Празі, проте був комерційний коледж, який в ті часи був незалежним відділом Чеського технічного університету. Він спеціалізувався на оптовій торгівлі, банківській справі й організації промислових компаній. Формування цього ВНЗ у нинішньому вигляді почалося лише з 1949 року, після війни, коли почали з’являтися перші факультети, і закінчилося його офіційним відкриттям в 1953 році з п’ятьма факультетами.

На цей момент цей університет налічує понад 20 000 студентів і визнається найсерйознішим оплотом економічних знань в Чехії. У ньому 6 факультетів профільного напрямку, а саме: 1) фінансів та бухгалтерського обліку; 2) міжнародних відносин; 3) адміністрування бізнесу; 4) інформатики та статистики; 5) загальної економіки; 6) менеджменту.

Університет Томаша Баті в Зліні (Univerzita Tomáše Bati ve Zlínì)

Університет Томаша Баті слід давніми традиціями факультету технологій, який був заснований в Зліні в 1969 році. Відтоді цей ВНЗ виховав сотні висококваліфікованих фахівців. Університет двічі номінований нагородами Європейської Комісії. В університеті дотримуються принципів рівності, поваги і розвитку, а його технологічний парк дозволяє впроваджувати на практиці різні розробки.

Університет фото

В університеті надається цілий спектр освітніх напрямів завдяки 6 факультетам: 1) технологій; 2) менеджменту і економіки; 3) мультимедійних комунікацій; 4) прикладної інформатики; 5) гуманітарних наук; 6) логістики і кризового менеджменту.

Університет Західної Богемії в Пльзені (Západo?eská univerzita v Plzni)

Університет Західної Богемії був створений указом Чеської національної ради в 1991 році про об’єднання Технологічного інституту в Пльзені та Педагогічного коледжу. Інститут технології був заснований в 1949 році як філія Чеського технічного університету в Празі. У 1953 році він став незалежною установою, яка почала швидко зростати.

Цей університет є єдиним в регіоні Богемії. На цей момент він налічує 8 факультетів, на яких розташовано 60 кафедр, а також 3 окремі інститути. В університеті Західної Богемії навчається понад 16 000 студентів.

Остравський університет (Ostravská Univerzita v Ostrave)

Офіційно університет був створений в 1991 році, проте, як стверджує інформація на сайті ВНЗ, його коріння сягає 1959 року. Його створення відбувалося на базі колишнього педагогічного інституту Острави.

Цей університет налічує 6 основних факультетів: соціальних наук, мистецтв, музики і графіки, медицини, педагогіки, природничих наук. Також до його складу входять 3 інститути: 1) інститут іноземної освіти; 2) інститут європейських досліджень соціальної роботи; 3) центр інновацій в IT, досліджень і моделювання. Університет пишається своєю бібліотекою, яка в змозі обслужити людей з особливими потребами, і центром інформаційних технологій, що забезпечує безперебійний доступ студентів до знань.

Технічний університет в Остраві (Vysoká škola bánská-Technická univerzita Ostrava)

Технічний університет в Остраві

Технічний університет в Остраві був заснований в 1849 році і Відтоді перетворився на сучасний ВНЗ, що пропонує високий рівень освіти в технічних і економічних науках. Цей університет також співпрацює з великою кількістю промислових підприємств, а також бере участь в програмах студентських стажувань та обмінів по всьому світу, особливо активно з США і країнами Азії.

Технічний університет в Остраві є четвертим за величиною в Чехії: він нараховує більше 20 000 студентів та учнів на семи факультетах.

Таким чином, ми надали рейтинг кращих університетів Чехії та детально описали першу десятку. Вибирати, де вчитися, звичайно ж, вам. Пишіть в коментарях, які навчальні заклади і чому ви вважаєте найкращими в Чехії? Дякуємо за увагу!