У сучасних центрах бізнес-послуг в Польщі працюють близько 30 тисяч іноземців

За останні два роки зайнятість у сфері сучасних бізнес-послуг у Польщі зросла на 30%. Наприкінці першого кварталу цього року у цій сфері роботу знайшли 280 тисяч працівників, з них 10 % іноземці, які приїхали переважно з України, Італії, Іспанії, Індії, Німеччини та Великобританії. Іноземці становлять більшу частину працівників, які працюють в бізнес-центрах Польщі, а саме 90 %. За словами експертів кількість іноземців у сфері бізнес-послуг у Польщі буде зростати, тому що, більшість компаній планують швидке збільшення кількості робочих місць. Крім цього іноземці сприймають Польщу як привабливе місце для життя і розвитку їхньої кар’єри.

«- Дані головного управління статистики в Польщі показують, що на даний час на території країни перебуває близько 541 тисяча іноземців, а в секторі сучасних ділових послуг – працюють близько 30 тисяч працівників з інших країн. Це означає, що близько 5% від всіх іноземців в Польщі працюють у сучасних бізнес-сервісах. Домінуючою групою є робітники з України, але також є і люди із Західної Європи – йдеться в основному про італійців, іспанців, португальців, працівників з Німеччини та Великобританії», – повідомляє секретар інформаційного агентства Newseria Biznes Марцеліна Годлевська.

Польща є однією з найбільш динамічно зростаючих ринків для аутсортингу бізнес-процесів та загальних сервісних центрів. За різними даними на польському ринку в першому кварталі поточного року діяло 1 236 бізнес-центрів. Серед 831 компаній, що мають свої сервісні центри в Польщі, 10% з них, є інвесторами престижного списку Fortune Global 500.

робота в бізнес центрах Польщі

Сектор бізнес-послуг у Польщі характеризується регулярним зростанням зайнятості. Наприкінці першого кварталу цього року зайнятість у сфері бізнес-послуг досягла 279 тис. працівників і щорічно зростає на 13%. Загальне збільшення числа нових робочих місць протягом останніх двох років (починаючи з першого кварталу 2016 року) було 30 відсотків. Це означає, що за цей час було створено 65 тисяч нових робочих місць. Іноземці складають 10,6 % зайнятих в сучасних ділових сервісах.

Найбільш численною групою у галузі бізнес-послуг є українці. Другою численною групою є італійці та третя латиноамериканці. Наступні місця займають Індія, Німеччина, Франція, Велика Британія та Білорусь. Загалом іноземці, зайняті в Польщі в сучасних бізнес-службах, походять з різних країн.

«- В основному це пов’язано з тим, що більшість послуг здійснюються на рідних мовах іноземних працівників,  тому що, ми обслуговуємо клієнтів на 27 мовах», – каже Мірцеліна Годлевська

Дослідження Асоціації Лідерів Бізнес-сервісу в Польщі показує, що 83% компаній цього сектора мають намір збільшити зайнятість у найближчі місяці. До 2020 року загальна зайнятість у секторі може зрости до 340 тисяч, де без працівників з-за кордону не обійтись.

Згідно з минулорічною доповіддю, опублікованою на сайті Morizon.pl, робота була основною причиною переїзду до Польщі 52% іноземців. Окрім можливостей для професійного розвитку в польських містах, іноземці цінують низькі ціни та вартість проживання, безпеку, дружнє ставлення та широкий спектр розваг. Іноземці, які живуть у Польщі, згідно опитування найкраще відзивалися про такі міста як: Познань, Три місто(Гданськ, Гдиня та Сопот) і Вроцлав.