Як вступити до польського ВУЗу

А ви знаєте, як вступити до польського вишу самостійно і через консульство? Умови, правила та терміни подачі документів.

як вступити до польського вишу самостійно

Навчання у польському виші багатьом здається нездійсненною мрією. Проте все не так безнадійно! Існують різні програми та методи, за якими іноземець зможе отримати вищу освіту в РП. Є і можливість безкоштовного навчання. Про ті, як вступити до вищих навчальних закладів цієї європейської країни, і буде розказано в цьому матеріалі.

Зі статті ви дізнаєтесь:

1. Правила та умови вступу

1.1. Зі скількох років можна вступити до вишу в Польщі?

2. Чи приймають на бюджет?

2.1. Стипендії

3. Який віш зверни для українців?

4. Вступ до польського вишу без посередників

4.1. Які документи необхідні українцям, білорусам і росіянам?

4.2. Іспити

4.3. Рішення про прийняття в університет

4.4. Терміни подачі документів і початок навчання

5. Як вступити до польського вишу з картою поляка?

5.1. Через консульство

5.2. Самостійний вступ

6. Вартість навчання для іноземних студентів

7. Визнання польських дипломів за кордоном

8. Як легалізувати перебування на підставі навчання?

9. Право на працю для студентів

Правила та умови вступу

Про переваги та недоліки польської освіти ми вже детально розповідали. Бажаючі можуть ознайомитися з матеріалом на цій сторінці. Що ж потрібно для вступу в польський віш?

По-перше, бажання. По-друге, наявність попередньої освіти. Вона залежить від типу навчання:

  1. Перший рівень. Результат: бакалавр. Термін навчання: 6-7 семестрів. Необхідний документ: атестат зрілості (закінчена середня освіта).
  2. Рівень два. Результат: магістр. Термін: 3-4 семестри. Необхідний документ: диплом про закінчення бакалавріату.
  3. Повний цикл. Результат: магістр. Термін навчання: від 9 до 12 семестрів. Необхідний документ: атестат зрілості.

Ця форма застосовується для професій, де магістратура є мінімально допустимим рівнем: медики, психологи, юристи тощо.

Є й наступні ступені освіти:

  1. Післядипломна. Підвищення кваліфікації у виші. 2-4 семестри, без отримання будь-яких ступенів (наукових чи професійних).
  2. Третій рівень. Це аспірантура. Необхідний документ: диплом про закінчення магістратури. Результат: науковий ступінь після захисту кандидатської дисертації.

У якому віці можна вступити до ВНЗ у Польщі?

Офіційно вік абітурієнтів не обмежується, але часто виші, особливо за наявності денних форм навчання, вимагають, щоб атестат зрілості або диплом про попередню освіту було видано не більше трьох років тому.

Особливості для неповнолітніх.

Якщо абітурієнт неповнолітній, знадобляться додаткові дані. Якщо навчання буде здійснюватися без супроводу батьків (одного з батьків), буде потрібний нотаріально завірений дозвіл від них (від одного з батьків, якщо другий відсутній або супроводжує) на виїзд дитини за кордон.

Зверніть увагу!
Багато вишів, а часто і консульства під час розгляду питання студентської візи вимагають дані про опікуна на території РП для абітурієнта, який не досяг 18-річчя. Інакше візу можуть не дати.

Чи приймають на бюджет?

Для простоти розуміння пояснимо: за формою власності польські виші можуть бути приватними та державними. Перші завжди платні (за винятком випадків особистих домовленостей між студентом і навчальним закладом або спонсором), а вісь із державними можливі нюанси.

Хто ж може навчатися безкоштовно? По-перше, громадяни Польщі. По-друге, прирівняні до них категорії, а значить, і власники карти сталего побиту.

До інших категорій, яким доступна безкоштовна освіта, належать:

  • власники карти поляка;
  • ті, хто мають офіційні, встановлені державою статуси: біженця, а також тимчасового та/або додаткового захисту;
  • резиденти ЄС (довгострокові), якщо відповідний документ виданий на території РП;
  • працівники-мігранти та члени їхніх сімей – громадяни країн, зазначених у попередньому пункті, якщо проживають в РП;
  • громадяни країн, що входять в такі міждержавні об’єднання, як ЄС, EFTA, EOG, а також громадяни Швейцарії.

Обмежень на платні навчання не існує.

Стипендії

Усім студентам перерахованих вище категорій можуть бути призначені стипендії, які частково або повністю покривають навчання, проживання та інші витрати. Це можуть бути соціальні виплати, з інвалідності, за успіхи у навчанні та/або спорті, тощо.

Решта категорій студентів (платні) мають право просити:

  1. Стипендії від уряду РП. Стверджує міністр освіти по щорічно встановлюються квотами.
  2. Стипендії від урядів інших держав. Як правило, видаються особам, які навчаються за студентським обміном.
  3. Безкоштовну освіту. У цьому варіанті стипендія не виплачується, але й плата за навчання не стягується. Найчастіше такий вид навчання можливий за відповідними міждержавних домовленостей.

Окремі виші можуть вводити власні правила для стипендіатів або пільговиків.

Який ВНЗ обрати українцям?

Першим кроком для будь-якого навчання буде вибір вишу. Це може залежати від статусу закладу, доступних форм навчання, професій, географії, особистих переваг і багатьох інших факторів.

Дуже цікавим інструментом для вибору вишу є державний сайт Міністерства науки та освіти. Легко обмеживши пошук локалізацією, формою навчання, спеціалізацією та іншими параметрами, можна отримати список доступних закладів із детальною інформацією про них.

Вибравши віш, бажано перейти на його сайт і детально ознайомитися з умовами прийому. У кожного закладу існує безліч нюансів, без знання яких навчання може бути недоступним.

Вступ до польського ВНЗ без посередників

Які документи необхідні українцям?

Приватні правила для вступу до вишів РП дуже різні, але є і загальні норми, без яких вступ буде неможливим. Необхідно надати:

  • Атестат про повну загальну середню освіту або визнаний у РП диплом про закінчення навчального закладу вищого рівня. До документа необхідно додати апостиль і переклад на польську мову.
Робіть переклад у спеціально сертифікованих для цього агентствах в Польщі. Якщо зробити переклад на батьківщині, буде потрібно нотаріальне і консульське завірення.
  • Фото 3,5 х 4,5 см – 3 штуки.
  • Заповнена анкета конкретного вишу. Видається в самому закладі. Інколи її можна скачати з сайту, а іноді й заповнити онлайн.
  • Закордонний паспорт (копія), а в разі неповноліття абітурієнта додатково: копія свідоцтва про народження, дозвіл від батьків, відомості про польського опікуна (на вимогу).
  • Медична довідка. Допуск по медичним показникам залежить не тільки від вишу, а й від обраної посади. Деякі професії (наприклад, рятувальники, лікарі тощо) вимагають підвищеної уваги до здоров’я абітурієнта.
  • Сертифікат про знання мови. Польської – для навчання на польському, іноземної – для навчання іноземною мовою. Ці сертифікати можуть бути видані після закінчення мовних курсів або попередніх навчальних закладів, якщо навчання відбувалося необхідною мовою.
Якщо такого сертифікату немає, не поспішайте відмовлятися від мрії навчання в Польщі. Уточніть на місці: деякі виші проводять самостійну перевірку знань мови і можуть зарахувати за її результатами.

Іспити

Не варто здригатися при вигляді цього слова.

Іспитів часто зовсім немає.

В іншому варіанті враховується певний прохідний бал за табелем атестата зрілості, або часткові іспити з профільних предметів, або співбесіда.

Вибір повністю в руках самого вишу і з’єднання з’ясувати умови вступу необхідно заздалегідь.

Рішення про прийняття в університет

Після завершення вступних клопот і підтвердження факту зарахування, іноземець повинен отримати Zaswiadczenie o przyj?ciu cudzoziemca na studia – письмовий документ, що підтверджує факт зарахування. Він необхідний для подальшого оформлення візи та/або карти побиту.

Скачати бланк Zaswiadczenie o przyj?ciu cudzoziemca na studia.

Терміни подачі документів і початок навчання

В основному приймальні комісії працюють в інтервалі липень – вересень, але у разі недобору можуть продовжити свою діяльність до жовтня.

Старт навчання частіше стандартний – з початку осені, альо бувають виші, навчальний рік у яких може початися і в березні. Відповідно, буде перенесень і термін роботи приймальної комісії.

Відповідно до термінів початку навчання можуть розподілятися і періоди оплати (у разі платної форми навчання). Вона може бути призначений за семестр, декаду або рік.

Не забувайте отримувати документ, що підтверджує факт оплати. Він знадобиться для оформлення візи.

Як вступити до польського вишу з картою поляка?

Карта поляка дає цілий ряд переваг, у т. ч. під час вступу до вишу. Вже зазначалося, що наявність карти дає абітурієнтам і студентам ті ж права, що і громадянам РП. Вступити до навчального закладу можна самостійно або склавши іспити дистанційно, у польському консульстві на батьківщині.

Через консульство

Для початку вибирається ВНЗ і найближче до місця проживання консульство. Подальші кроки:

  1. Очікуємо оголошення. Як правило, в кінці лютого – на початку березня на сайті консульства з’єднання являється інформація про відкриття набору. Закінчується набір по-різному, залежно від року, але найчастіше це 20 квітня для росіян та українців і 10 квітня для білорусів. Краще починати процес заздалегідь, щоб була можливість маневру з неправильними чи відсутніми документами.
  2. Заповнюємо анкету. Сайт може надати можливість онлайн-заповнення, в іншому разі бланк роздруковується і подається особисто. До цього моменту має бути закінчена середня школа (не більше ніж три роки тому) або закінчуватися останній рік навчання (але вік не менше 17 років на 1 жовтня).
  3. Збираємо документи. Крім перерахованих вище, потрібно надати карту поляка. Батьки неповнолітніх повинні надати і дозвіл на навчання в Польщі. Не завадять і різні рекомендації, заохочувальні листи тощо. Якщо навчання в школі ще триває, потрібен табель успішності.
Рекомендується підготувати і документи-підстави, за якими отримувалася карта поляка. Офіційно повторне підтвердження коренів для громадян України та Росії потрібно не завжди, але часто в консульстві бажають поглянути на папері ще раз. Для громадян Білорусі ці документи – у розділі обов’язкових.
  1. Подаємо документи. Цей етап нагадує співбесіду на карту поляка: розмову з консулом потрібно вести польською, будуть питання про історію, культуру та ін. Присутній тільки абітурієнт – батьки ні на співбесіду, ні на іспит не допускаються, але можуть почекати за дверима.
До уваги батьків та абітурієнтів!
Нерідкими є випадки, коли консул починає співбесіду з анресивних випадів і тверджень, що абітурієнт нікуди не годиться, у нього нічого не вийде тощо. Не варто засмучуватися й піддаватися на провокацію – часто це своєрідна перевірка (або поганий настрій чиновника).
  1. Складаємо іспит. Він призначається на середину травня і часто проходити в один день. Приймають іспит викладачі польських вишів. Відбувається кілька етапів:
  2. 1. перевірка знань польської мови;
  3. 2. перший іспит;
  4. 3. другий іспит.

Предмети відомі заздалегідь і залежать від вишу та спеціалізації. Інтервал між двома іспитами – близько 5 хвилин. Тому рекомендується заздалегідь подбати про воду, туалет та ін.

  1. Очікуємо результат. Як правило, потрібно 1-2 робочі дні, але іноді це може зайняти трохи більше часу. Щороку встановлюється свій прохідний бал, залежно від напливу абітурієнтів. Він є сумою балів за обидва іспити, і якщо абітурієнт набравши встановлену кількість – вітаємо, він зарахований! Решті поки рано засмучуватися.
  2. Намагаємося ще раз. Недобрали невелику кількість балів? Доведеться пройти додаткову співбесіду з викладачами. Питання будуть на будь-яку тему – зрозуміло, польською мовою. За результатами буде прийнято рішення.
  3. Прощаємося до наступного року. З тімі, хто недобравши велику кількість балів, розлучаються без шансів на реабілітацію.
Зверніть увагу
Навіть після автоматичного зарахування студент може бути спрямований не на перший курс, а на «зерувку» – підготовчі курси. Цей момент так само необхідно з’єднання ясовувати заздалегідь.
  1. Всі вдало? Здаємо документи! Після вступу необхідно здати всі документи представнику вишу. На цьому ж етапі вирішуються питання з неповнолітніми студентами. Обов’язково залиште вірний e-mail – на нього прийде подальша інструкція.

Таким чином студент вступити на безкоштовну форму навчання зі стипендією близько 900 злотих, але ця величина також непостійна.

Невелика порада.
Навчаючись, не розповідайте однокурсникам-полякам, що отримуєте стипендію. Це може негативно позначитися на міжособистісних відносинах.

Самостійний вступ

Для самостійного вступу вибирається віш, на сайті якого відбувається ознайомлення з усіма деталями навчального процесу:

  • відсутність або наявність іспитів;
  • терміни і спосібі подачі документів;
  • платна або безоплатна форма освіти та ін.

У більшості випадків реєстрація на іспит можлива онлайн.

Часто потрібно PESEL, якого, як правило, у абітурієнтів ще немає. В такому випадку пошукайте пункт «Реєстрація для іноземців». Якщо немає і його, зв’язку яжіться з адміністрацією – там підкажуть.

Далі отримується віза (українці можуть скористатися безвізом), здаються іспити, і у разі успішної здачі відбувається зарахування до вишу. Якщо обібрана платна форма навчання, після іспитів необхідно здійснити оплату.

Вартість навчання для іноземних студентів

Вартість навчання для іноземців і громадян України в тому числі, залежить від подібного ВНЗ, професії, форми власності вишу. Діапазон цін може бути значним. Наведемо, наприклад, деякі дані щодо відомих університетів за 2017 рік.

Краків. Ягеллонський університет:
ФакультетВартість, євро / рік
Акушерство4000
Аналітична математика2000
Біотехнології4000
Біофізика4000
Біохімія4000
Дієтологія4000
Інформатика4000
Комп’ютерна математика2000
Нанотехнології4000
Фізика4000
Фізіотерапія4000
Філологія2000
Хімія2200
Економіка2200

 

Варшавський університет:
ФакультетВартість, євро / рік
Астрономія4000
Біоінформатика3300
Биотехнология4200
Журналістика3000
Інформатика3300
Логістика3000
Математика3300
Менеджмент2100
Наноінженерія4000
Право4000
Соціологія2000
Фізика4000
Філософія2000
Фінанси і бухгалтерія2100
Хімія5200
Економіка2100
Енергетика і ядерна хімія5200

 

Бидгощ. Університет економіки (WSG):
ФакультетВартість, євро / рік
Готельно-ресторанний бізнес975
Дієтологія1290
Журналістика та ЗМІ975
Комп’ютерна графіка та мультимедіа1290
Логістика975
Прикладна лінгвістка975
Будівництво975
Телеінформатика1290
Туризм967
Фізіотерапія1290
Фінансові послуги975
Економіка і управління підприємством975

Як видно, вартість року навчання дуже різна. Наприклад, економічний факультет у Бидгощі обійдеться в 975 євро в рік, у Кракові – в 2100 євро.

Зверніть увагу
крім плати за навчання, деякі виші призначають плату за спробу скласти іспит і за виготовлення студентського квитка.

Визнання польських дипломів за кордоном

Польські дипломи визнаються за кордоном за двосторонніми міждержавними угодами. Якщо такі угоди відсутні, то за законами іноземної держави.

  1. Актуальний список країн, в тому числі тих, що більше не існують (СРСР, Чехословаччина, Югославія, НДР), які взаємно визнають дипломи, можна дізнатися на сайті польського Міністерства науки та освіти.
  2. Чи визнається диплом в інших країнах, можна з’єднання з’ясувати на спеціально створеному для цього (під егідою Єврокомісії, Ради Європи та ЮНЕСКО) порталі.

Якщо ви хочете влаштуватися на роботу на підставі диплома, отриманого на батьківщині (в Україні, Білорусі або Росії), тоді вам необхідно пройти процедуру нострифікації.

Як легалізувати перебування на підставі навчання?

По-перше, щоб приступити до навчання, студент вже повинен мати як мінімум відповідну візу.

Український «безвіз» допоможе в’їхав їхати в країну, але його режиму 90/180 явно не вистачить на навчання. Отже, маючи візу, іноземець вже легалізований на території РП.

По-друге, і це більш зручно, на підставі факту навчання можна подавати на карту побиту.

Право на працю для студентів

У ряді обставин студентам гарантовано право на працю без отримання будь-яких додаткових дозволів:

  1. Якщо є студентами або аспірантами стаціонарної форми навчання у виші, у т. ч. які прибули або прибувають із цією метою. Поширюється і на студентів інших вишів ЄС, якщо вони бажають продовжити навчання в Польщі.
  2. Якщо проходять професійне стажування в межах навчального процесу.
  3. Якщо працюють у межах міждержавного співробітництва служб зайнятості.
  4. Якщо є студентами іноземних вишів, котрі приїхали в РП для практики (не більше 6 місяців) за відповідними договорами, зареєстрованими в центрах зайнятості Польщі.
  5. Якщо навчаються в державах ЄС, EOG або Швейцарії і прибули з метою практики за офіційним направленням ВНЗ цих країн.

Інші студенти можуть працювати, отримавши відповідні дозволи.

Ми розглянули основні питання, пов’язані зі вступом у польські виші. Підіб’ємо деякі підсумки:

  • вступити до вишу на території РП для іноземця цілком реально;
  • можливі й безкоштовні форми навчання;
  • є можливість підробляти в процесі навчання;
  • у результаті студент отримає якісну освіту і диплом, визнаний більшістю країн світу.

Залишилося зважити всі «за» і «проти», зверни навчальний заклад і починати важкий процес оволодіння знаннями! Якщо щось залишилося незрозумілим, залишайте свої запитання у коментарях.