Найкращі вузи і найбільш перспективні факультети Польщі

Учатся в вузах Польши

Кілька десятків тисяч громадян України вже навчаються у вузах Польщі. Кінець літа і початок осені – це хороший час для учнів старших класів вибрати університет для вступу, а для студентів – подумати про перехід в іншу школу або спробувати вступити на бажану спеціальність за додаткового набору.

ЗМІСТ

  1. Популярність вищої освіти в Польщі
  2. Кращі польські внз
  3. Найбільш популярні факультети і спеціальності

Популярність вищої освіти в Польщі

Початок навчального року в Польщі є доброю нагодою, щоб краще придивитись до лідерів ринку надання освітніх послуг. Погіршення демографічної ситуації в країні в 90-е і, як наслідок, зменшення кількості осіб, які сьогодні хотіли навчатися у вузах, змушують польські університети та вищі школи буквально боротися за нових абітурієнтів. Якщо головним мотиватором для майбутніх польських студентів є висока зарплата після закінчення певного факультету, то для іноземців з-поза Євросоюзу навчання в Польщі дає можливість працювати без дозволу на роботу, а вузи, які зацікавлені у розвитку міжнародного співробітництва, часто знижують або навіть повністю скасовують оплату за навчання для студентів з України.

У 2016/2017 академічного року в польських вузах навчалися понад 57 тисяч студентів з 157 країн світу. У порівнянні з 2006/2007 навчальним роком їх кількість зросла в п’ять разів, причому в першу чергу завдяки студентам з України. Їх у минулому році у Польщі навчалося понад 30 000. Про популярність навчання тут свідчать, зокрема, кількість агентств, які пропонують українцям послуги по вступу у польські університети, і присутність іноземних внз на освітніх ярмарках. Освіта в іншій країні перестало бути привілеєм дітей небідних батьків або жителів польсько-українського прикордоння. Так, чверть з 6000 нинішніх українських випускників, які здали ЗНО на 180 балів і вище, вирішили відразу їхати на навчання за кордон.

Як і в Україні, університети Польщі діляться на державні і приватні. Навчання в перших є безкоштовним для громадян ЄС і власників Карти поляка. Хоча все більше вузів пропонує саме громадянам України пільгові умови оплати або ж взагалі її скасовують. Приватні внз в Польщі заробили собі гарну репутацію в області економіки і управління, однак, на жаль, існує чимало закладів, які поляки жартівливо називають «wy?sza szko?a rurki z kremem», тобто «школи ні про що». Тому, підходячи до вибору польського внз, слід враховувати й інші параметри, крім пропозиції безкоштовного навчання.

Кращі польські внз

Кращі вищі навчальні заклади Польщі вже традиційно на початку вступної кампанії 2017 визначив освітній фонд «Перспективи». Автори рейтингу оцінили 168 вузів і 68 спеціалізацій на підставі 29 критеріїв, у тому числі престижу, наукового потенціалу, шансів випускників на ринку праці, інноваційності, участі у програмах міжнародного співробітництва.

Варшавский университет фото

Перше місце в черговий раз розділили Варшавський університет і Ягеллонський університет у Кракові. На третє місце вийшла Варшавська політехніка. У першій десятці є ще два політехнічні вузи з Вроцлава та Гданська, Університет Адама Міцкевича в Познані та Миколи Коперника в Торуні, серед спеціалізованих медичних вузів – Гданський і Варшавський медичні університети. Що цікаво, в першій десятці немає популярних вузів Лодзі, Любліні або Катовіц.

Серед приватних університетів на вищий щабель – 15-ю у загальному рейтингу піднялася столична Академія Леона Козмінського. В окремому рейтингу приватних університетів за Академією Козьмінського йдуть варшавські закладу: Гуманітарний університет SWPS, Університет Лазарського, Польсько-японська академія інформаційних технологій. 6-е місце ділять Академія фінансів та бізнесу «Vistula» і «Collegium Civitas». До речі, ці вузи давно спеціалізуються на рекрутировании студентів зі сходу, нерідко мають інтернет-сторінку українською мовою або контактний центр з україномовними консультантами.

Найбільш популярні факультети і спеціальності

Які ж факультети і спеціальності є найбільш популярними серед польських абітурієнтів? Якщо поглянути на конкурс, то поляки мають досить оригінальні переваги.

Абитуриенты фото

У 2017/2018 навчальному році найбільше абітурієнтів – 21,2 – претендували на місце на спеціальності – криміналістика і судова токсикологія, 11,6 – шведська філологія, 9,6 – енергетика та ядерна хімія. У той же час 16,8 людей боролися за місце на магістерських програмах медичних факультетів, 11,6 – логістика та управління ЗМІ, 11,1 – менеджмент і лідерство. Однак високий конкурс на деяких з цих напрямків пов’язаний з тим, що там банально мало місць. Тому оцінювати спеціальності та факультети краще згідно з критеріями підготовки викладацького складу, перспектив для випускників на ринку праці та інноваційності.

Тут пальма першості, безумовно, за інформатикою – зрештою, у минулому році на студії в цьому напрямі подавалися понад 38 тисяч осіб. Друге місце – різні спеціалізації та факультети, в назві яких є слово «менеджмент»: майже 22 тисячі. Третє місце – у права і психології, понад 19 тисяч заяв на кожен напрямок по всій країні.

Як прогнозує вже згаданий фонд «Перспективи», вчити інформатику в 2018 році найкраще буде у Варшавській політехніці на факультеті електроніки та інформатичних технік, а також у Гірничо-металургійної академії у Кракові на факультеті інформатики, електроніки та телекомунікації і факультеті електротехніки, автоматики, інформатики та біомедичної інженерії. Що стосується навчання на факультетах менеджменту, тут автори рейтингу радять вибирати Головну торговельну школу у Варшаві, Академію Леона Козьмінського і факультет управління Варшавського університету.

Факультети права і адміністрації Ягеллонського, Варшавського університетів та Університету Адама Міцкевича в Познані очолили відповідний рейтинг юридичних напрямів, а факультет психології Варшавського університету та факультету філософії та управління і суспільної комунікації Ягеллонського – рейтинг психологічних напрямків.

Не останнє питання – як вибір престижного вузу та популярної спеціальності впливає на розмір прибутку молодих професіоналів. У Польщі випускники вузів хотіли б отримувати на своїй першій роботі 3000 злотих брутто, тоді як в реальності можуть розраховувати в середньому на 2000 злотих. Хоча як раз інформатики і фінансисти можуть на старті розраховувати навіть на 4000 злотих, а після трьох років роботи – відповідно на 8000 6000 злотих. При цьому психологи та юристи з відповідним досвідом роботи отримують удвічі менше.

Якщо говорити про конкретних вузах, то за результатами загальнопольського дослідження доходів від фірми «Sedlak & Sedlak», найбільше в Польщі отримують випускники Головної торговельної школи у Варшаві, а також Варшавської і Вроцлавській політехніці.