Як польські школи приймають українських дітей

Українські діти мають право на безкоштовну освіту у Польщі. Тому багато батьків віддають своїх дітей до польських освітніх закладів.

До якої школи записатися?

Державна школа, яка територіально знаходиться біля місця проживання сім’ї, зобов’язана прийняти дитину за заявою батьків. Школи в інших околицях міста приймуть у тому випадку, якщо вони мають вільні місця. Якщо місць у вибраній школі не виявилося, слід звернутися до комунальної служби, яка має допомогти у цьому питанні.

Польська мова

Незнання польської мови не є формальною перешкодою. У школах діти з України мають право на додатковий безкоштовний годинник польської мови та навчання у підготовчих відділеннях.

Документи

Для зарахування до школи потрібна заява від батьків або законних опікунів, а рішення про зарахування приймає директор. Українцям, які віддають свою дитину до школи, не потрібно мати договір оренди чи реєстрацію, достатньо підтвердження власника квартири, де проживає сім’я з дітьми.

Потрібно зібрати документи про попередню освіту своєї дитини (наприклад, атестати про закінчення школи, іспити тощо). Якщо ж у батьків чи опікунів немає цих документів, то їм потрібно написати заяву про загальну кількість закінчених років навчання із зазначенням закладу, в якому навчалася дитина.

Джерело: https://t.me/bezhenciDnepra