ООН: Понад 30 000 дітей в Ефіопії ризикують померти від голоду

Організація Об’єднаних Націй заявила, що десятки тисяч дітей, що недоїдають, ризикують померти в важкодоступних районах постраждалого від конфлікту регіону Тигрей в Ефіопії, який зараз страждає від голоду.

«Без гуманітарного доступу для посилення нашого реагування більше 30 000 дітей з важким недоїданням в цих важкодоступних районах піддаються високому ризику смерті», – заявив репортерам у Женеві прес-секретар ЮНІСЕФ Джеймс Елдер.

Його коментарі з’явилися після того, як ООН повідомила, що близько 350 000 чоловік в Тигреї зіткнулися з голодом, а ще 2 мільйони були всього в одному кроці від цих екстремальних умов.

«Зараз в Тигреї голод», – сказав глава гуманітарної організації ООН Марк Лоукок, попередивши, що «будь-який експерт, з яким ви поговорите, скаже вам, що ситуація погіршується».

Лоукок сказав, що останні дані показують, що число людей, що класифікуються, як голодуючі, «вище, ніж де-небудь ще в світі в будь-який момент часу”.

Організація Об’єднаних Націй заявила, що більше 90 відсотків з більш, ніж 5 мільйонів людей в регіоні тигрів потребують термінової продовольчої допомоги, і настійно закликає виділити понад 200 мільйонів доларів для розширення масштабів гуманітарних заходів.

Прем’єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед, лауреат Нобелівської премії миру 2019 року, в листопаді направив війська в північний регіон, щоб нейтралізувати і роззброїти лідерів Народного фронту звільнення Тігрея, колишньої правлячої партії регіону. Хоча він пообіцяв, що конфлікт буде недовгим, бойові дії продовжилися понад шість місяців по тому, а повідомлення про звірства, в тому числі широкомасштабному насильстві, ростуть. Багато керівників попереджають про велику катастрофу.

США і Європейський союз закликали до активізації міжнародних зусиль по боротьбі із голодом, що наступає .

Міжнародні гуманітарні організації неодноразово скаржилися на те, що ефіопські сили і війська з сусідньої Еритреї позбавили їх доступу до регіону.