16 років жаху в Мадриді (ВІДЕО)

Сьогодні виповнюється 16 років однієї з найкривавіших вибухів у Європі.

11 березня 2004 року серія вибухів потрясла іспанську столицю Мадрид. В результаті кривавої бійні загинуло 192 людини. Інші понад 2000 людей отримали поранення, а десятки залишилися інвалідами.

Протягом декількох хвилин у двох поїздах на Мадридському вокзалі Аточа і в двох інших поїздах на двох столичних станціях було підірвано 10 вибухових пристроїв, викликаних терористами за допомогою мобільних телефонів. Три бомби не спрацювали, і поліція знешкодила їх. Аль-Каїда несе відповідальність за вибухи. Пізніше з’ясувалося, що план терористів полягав у тому, щоб підірвати чотири поїзди, коли вони перетнулися на центральній станції Мадрида. Очікувалося, що сила вибуху досягне рівня, достатнього для руйнування будівлі станції і тисяч жертв.

Це була найбільша терористична атака в Іспанії і друга за кількістю жертва в Європі. Розслідування показало, що злочинці були радикальними ісламістами і що в нападах брали участь 12 осіб з Тунісу, Марокко та інших країн Північної Африки.

2 квітня 2004 року загинуло сім вбивць, після того, як вони були оточені поліцією в багатоквартирному будинку в Леганасі, на південь від столиці Мадрида. Двоє з безпосередніх виконавців нападів, марокканці, а також 29 інших підозрюваних, які є громадянами Марокко, Сирії та Лівану, були звинувачені, їх вирок був оголошений 31 жовтня 2007 року. Два безпосередніх злочинця були засуджені до довічного ув’язнення, і решта 18 обвинувачених отримали терміни від 2 до 23 років. Вісім обвинувачених були виправдані. Вважається, що вибухи були здійснені як помста за іспанську підтримку військової присутності НАТО і США на Близькому Сході.