Демонстрація в Києві. Ветерани бояться «здачі» Донбасу

Кілька тисяч людей, в основному ветерани, зібралися в Києві під резиденцією адміністрації президента України, під гаслом: «Припиніть капітуляцію». Демонстранти побоюються, що Володимир Зеленський прагне вийти з боротьби за розділ Донбасу, окупованого сепаратистами. Демонстранти спалили білий прапор, і при цьому кричали: «Ні України без Донбасу і Криму».
Ініціатор акції, волонтер і блогер, який користується популярністю в соціальних мережах і використовує псевдонім «Серж Марко», підкреслив, що «демонстрація не має політичного підтексту і не спрямована проти чинного президента».
Незважаючи на вимоги демонстрантів, жоден представник президента Зеленського не вийшов до них. «Нам потрібен діалог. Якщо президент готовий прийняти нас зараз, ми поговоримо. Якщо ні, то нехай він буде готовий до наступного акцій протесту », – підкреслив активіст.
Одним з постулатів демонстрантів є включення представників ветеранів війни на сході країни для ведення переговорів в Мінську. «Ці переговори йдуть про нас, але без нас. Неприпустимо, щоб ми, дійсно, не знали, що обговорюється в Мінську», – заявив ініціатор демонстрації.
19 червня в Мінську відбудеться чергове засідання тристоронньої контактної групи по Донбасу. Це українці, росіяни та представники Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ), а також представники сепаратистів.
Останні збори сторін відбулося минулої середи. Це була перша зустріч після тривалої перерви, пов’язаної з президентськими виборами в Україні. Українську делегацію очолив колишній президент Леонід Кучма. Після переговорів було оголошено, що сторони висловили намір почати виведення військ і техніки в околицях Луганській області, і виявили готовність підписати угоду про припинення вогню.
На прес-конференції в Києві Кучма пояснив, що українська сторона не повинна реагувати на провокаційні атаки сепаратистів з цивільних об’єктів.
Прес-секретар Зеленського Юлія Мендель заявила, що припинення вогню необхідно, тому що українська сторона введена в оману провокаціями, коли підтримувані Росією сепаратисти ведуть вогонь з місць, які використовуються цивільними особами.
«Вимагати від солдат не стріляти у відповідь – це неповага до військової професії. Природно, ми не довіряємо Росії і не довіряємо Мінським угодами або новій владі. Я готовий боротися за свою країну і її землю, а не сидіти, склавши руки в окопі і чекати, поки хто-небудь вистрілить і вб’є», – стверджував Андрій, один з ветеранів.
Активісти наклеїли на стіни АП фотографії солдат, загиблих за останні дні, і під ними запалили свічки.
Крім того, вони намагалися повісити на ручку вхідних дверей табличку з написом «Зеленський – губернатор Новоросії». Табличка була знята і розірвана поліцією, що захищає адміністрацію президента. Подібні демонстрації пройшли в кількох інших містах України, в тому числі в Харкові, Запоріжжі, Одесі та Львові.

Нагадаємо, що конфлікт на сході триває з 2014 року. В результаті тривалих боїв там, на сьогоднішній день, загинуло близько 13 000 чоловік.