Північна Корея відкидає гуманітарну допомогу США як “зловісну схему”

Гуманітарна допомога США – це «зловісна політична схема», спрямована на чинення тиску на інші країни, сказав північнокорейський дослідник після того, як союзники США, такі як Південна Корея, наполягали на тому, що вакцини проти коронавіруса або інша допомога можуть сприяти співробітництву.

Як повідомляє новинний портал A News, міністерство закордонних справ Північної Кореї опублікувало критику допомоги США на своєму офіційному сайті, що ясно показує, що це відображає позицію уряду.

Кан Хьон Чхоль, старший науковий співробітник Асоціації сприяння міжнародним економічним і технологічним обмінам, що входить в міністерство, навів ряд прикладів з усього світу, які, за його словами, підкреслюють практику США по ув’язці допомоги зі своїми зовнішньополітичними цілями або тиском в області прав людини.

«Це ясно показує, що приховане намір Америки зв’язати гуманітарну допомогу з «проблемою прав людини» полягає в тому, щоб узаконити своє тиск на суверенні держави і реалізувати свій зловісний політичний план», – написав Кан.

Серед прикладів він наводить скорочення допомоги США уряду в Афганістані, звідки США повинні вивести свої останні війська в найближчі тижні.

«Фактично, багато країн прийняли гірку пігулку, поклавши великі надії на американську допомогу і гуманітарну допомогу», – сказав він.

Офіційні особи США заявили, що підтримують гуманітарну допомогу Північній Кореї, але прямої підтримки не виявляється.

Південна Корея пообіцяла надати вакцини проти коронавируса за запитом Пхеньяна, і деякі аналітики говорять, що така іноземна допомога може дозволити відновити дипломатичні переговори між двома розділеними Кореями.

Північна Корея не проявила публічних ознак зацікавленості в допомоги з боку Південної Кореї або Сполучених Штатів, хоча вона прийняла обмежену допомогу від Китаю і Росії.

Лідер Північної Кореї Ким Чен Ин визнав, що його країна відчуває «гострий» брак продовольства, нагадує BGNES.

Згідно зі звітом Продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО), Північна Корея в цьому році виробить «майже в середньому» 5,6 мільйона тонн зерна.

У доповіді говориться, що Північній Кореї необхідно додатково 1,1 мільйона тонн зерна, щоб прогодувати своє населення, а з урахуванням 205 000 тон офіційно запланованого імпорту країна, ймовірно, зіткнеться з браком продовольства в розмірі близько 860 000 тон.

Північна Корея відома своєю хронічною нестачею продовольства, і з минулого року це явище посилилося повенями в ключових сільськогосподарських районах.