Як отримати громадянство Ізраїлю

Ізраїль молода держава (рік заснування 1948) з економікою, що розвивається. Звіт Міністерства абсорбції Ізраїлю свідчить — в 2017 з метою отримання ізраїльського громадянства в країну прибуло 15 тисяч осіб з України. Громадянство Ізраїлю хочуть отримати багато, але без кровного споріднення з євреями зробити це складно.

Гражданство Израиля

У статті представлена інформація про способи отримання ізраїльського громадянства. Дізнаєтеся, яким іноземцям простіше отримати громадянство, які документи потрібні для переїзду.

Переваги і недоліки життя в Ізраїлі

Громадянство Ізраїлю має плюси і мінуси.

До незаперечних переваг відносять:

  1. Вільне переміщення по світу. Через три місяці після перетину кордону Ізраїлю переселенці отримують «лесі пас» — паспорт дає право відвідувати без віз сорок шість країн світу. Тим, хто прожив в Ізраїлі один рік, видають «даркон» — паспорт дає право відвідування без оформлення віз ста сорока семи країн світу.
  2. Сучасний рівень медицини. Протягом першого року переселенці отримують медичну допомогу безкоштовно.
  3. Доступність соціальних програм.
  4. Репатріанти з єврейським походженням мають право оформити подвійне громадянство.
  5. Переселенці можуть працевлаштуватися одразу після приїзду.
  6. Проживання в країні з розвиненою економікою та високим рівнем соціальних стандартів.
  7. Теплий клімат, близькість чотирьох морів, багато пляжів, лікувальних курортів.

Недоліки:

  1. Заборона на відвідування багатьох Арабських країн.
  2. Воєнний стан. Ведення військових дій в прикордонних районах.
  3. При отриманні громадянства шляхом натуралізації можливість подвійного громадянства відсутній.
  4. Жаркий клімат, нестача питної води та інші екологічні проблеми.
  5. На території країни чоловіки юдеї має право оформляти офіційний шлюб тільки з єврейськими жінками. За межами Ізраїлю можна укласти шлюб з представницями інших національностей.
  6. Нерухомість коштує дорого.
  7. Висока ціна на продукти харчування.
  8. Перенаселеність на одному квадратному метрі повинні розміститися 300 осіб.
  9. Відчувається дефіцит вакансій з високою оплатою

Ізраїльський уряд справляється з виникаючими проблемами. Населення країни постійно поповнюється новими громадянами.

Основний список документів

Практично у всіх випадках для отримання ізраїльського громадянства необхідно надати в Консульство Ізраїлю в Україні стандартний набір документів особових та членів сім’ї, якщо плануєте виїжджати разом.

Докладний список:
  • Закордонний паспорт;
  • Внутрішній паспорт;
  • Свідоцтво про народження;
  • Фото розмір 30 х 40 мм;
  • Свідоцтво про шлюб;
  • Атестат про середню освіту;
  • Диплом про закінчення вищого навчального закладу (якщо є);
  • Трудова Книжка;
  • Довідка про несудимість;
  • Документ, що підтверджує єврейське походження для оформлення візи репатріанта;
  • Адреси і телефони родичів живуть в Ізраїлі.

Довідка та документи повинні мати англійська переклад і переклад на іврит. Якщо переїзд планується всією сім’єю, готують пакет документів для кожної людини і подають всі разом. До моменту подачі прохання про громадянство погасите боргові зобов’язання. Боржники, отримають відмову.

Прийом і співбесіду у консула проводитися за попереднім записом. Строк розгляду заяв три місяці, але частіше потрібно менше часу.

Способи отримання громадянства в Ізраїлі

Хочете знати, як отримати громадянство в Ізраїлі пересічному українцеві?

Є кілька легальних способів:

  1. Репатріація — мають єврейське коріння, можуть повернутися на Землю Обітовану і стати повноправними громадянами. Спорідненість визначається по лінії матері. Претендувати на громадянство можуть діти, подружжя, повторно не вступили в шлюб вдівці і вдови, онуки, члени сім’ї незалежно від національності, правнуки старше шістнадцяти років.

На співбесіду необхідно прибути в тому ж складі, в якому плануєте виїзд. Якщо рішення позитивне на наступний день видадуть візу репатріанта. Термін дії візи шість місяців.

Репатріацією займається державна організація «Сохнут». Уряд Ізраїлю оплачує переїзд. Після перетину кордону репатріантів зустрінуть, видадуть 1000 шекелів фінансової допомоги та тимчасове посвідчення, випишуть направлення для оформлення поліса медичного страхування (у перший рік перебування медична допомога безкоштовна), активовану SIM карту з поповненням на рахунку, проїзд до місця проживання оплачує ізраїльську державу.

Можливо, оформити громадянство Ізраїлю без візи репатріації? Іноземці без родинних зв’язків з євреями можуть скористатися отриманням громадянства шляхом натуралізації або прийняти іудаїзм.

  1. Натуралізація іноземців в Ізраїлі

Натуралізація в Ізраїлі дозволяє не єврею отримати ізраїльське громадянство.

Необхідно дотримати кілька умов:
  • бути повнолітнім;
  • легально перебувати в країні три роки до моменту подання заяви про надання громадянства;
  • бути членом сім’ї ізраїльтян або проживати в Ізраїлі на підставі ПМП статусу;
  • на рівні ульпана володіти івритом;
  • мати бажання оселитися в Ізраїлі відмовитися від громадянства в країну походження або підтвердити документально ініціацію процедури відмови.
  1. Шлюб з ізраїльтянином

Згідно з ізраїльським законодавством про шлюб чоловікам іудеям можна реєструвати офіційний шлюб з жінками інших релігійних конфесій і національностей, але за межами Ізраїлю, можливо, вступ в шлюб з представниками інших національностей.

Члени сім’ї ізраїльтянина не євреї подають прохання про надання тимчасового дозволу на проживання на рік з правом продовження. Прохання про надання статусу ПМЖ подають після п’яти років шлюбу. Можливі перевірки з метою виявлення спроб укладення фіктивного шлюбу. У деяких випадках члени сім’ї отримують громадянство після дворічного проживання. Не євреї повинні анулювати громадянство в інших країнах.

  1. По праву народження

Ізраїльське громадянство отримає:

  • дитина, народжена в Ізраїлі, якщо один з батьків є ізраїльтянином;
  • дитина, народжена за межами Ізраїлю, якщо обоє батьків ізраїльтяни;
  • дитина, що народилася після смерті батьків ізраїльтян;
  • не має громадянства в момент народження або усиновлення дитина після п’яти років перебування в Ізраїлі.

Клопотання про присвоєння дитині громадянства подають батьки.

Подвійне громадянство в Ізраїлі

Мають єврейське коріння жителі мають право на оформлення подвійного громадянства в Ізраїлі. Іноземці не євреї, які отримали громадянство завдяки натуралізації, такого права не мають.

Українцям доведеться відмовитися від українського громадянства в будь-якому випадку, оскільки законодавством України не передбачено подвійне громадянство.

Кожні 5 років ізраїльський паспорт «даркон» продовжують. Документ можуть вилучити, якщо його власник тривалий час не живе в Ізраїлі. Ті, хто не хоче втрачати громадянство країни походження, оформляють вид на проживання.

Причини відмови

Консульство Ізраїлю може відмовити в наданні громадянства.

Підставою служать:
  • помилки, допущені при підготовці пакету документів;
  • укладення фіктивного шлюбу, вважається порушенням
  • документи сумнівного змісту про спорідненість з євреями;
  • судимість або підтверджена інформація про можливості заподіяння загрози суспільству, але труднощі з правоохоронними органами в минулому не є перешкодою, постарайтеся справити сприятливе враження на співбесіді;
  • відмову у прийняття іудаїзму при натуралізації;
  • непогашені боргові зобов’язання.

Підіб’ємо підсумки

Отримати ізраїльське громадянство, не маючи кровного споріднення з євреями складна справа. Часто іноземцям не вистачає витримки і сил на подолання бюрократичних перешкод. Точне проходження процедури допомагає отримати позитивне рішення при розгляді прохання про громадянство.

Є кілька способів легального повернення євреїв на Землю Обітовану і оформлення громадянства не мають єврейських коренів іноземців — шлюб, натуралізація, прийняття юдейства.

Працювати і жити в Ізраїлі дозволено особам без громадянства, достатньо мати робочу візу і дозвіл на тимчасове проживання.