Як отримати ВНП і ПМП на Мальті

Мальта – це крихітна держава в Середземному морі, що розкинулася на кількох невеликих островах. Вона приваблює до себе переселенців хорошим рівнем життя, економічною стабільністю і відносною безпекою. За криміногенною обстановкою ця держава вважається однією з кращих в Європі.

>Мальта це крихітна держава в Середземному моріКрім свого яскраво розвиненого туристичного напрямку, країна славиться чудовою освітою, безліччю недорогих шкіл з вивченням англійської мови, середземноморським жарким кліматом і безцінною культурно-історичною спадщиною. Незважаючи на невеликі розміри, на островах дуже багато пам’ятників архітектури і релігійних будівель. Це сучасна розвинена європейська держава з надійною банківською системою. Усе це зумовило прагнення іноземців отримати вид на проживання (ВНП) саме на Мальті.

ЗМІСТ

  1. Нюанси
  2. Способи еміграції
  3. Бізнес і громадянство через інвестиції

Нюанси

Тут, як і в будь-якому іншому куточку світу, існують свої особливості повсякденного життя. Їх потрібно ретельно вивчити, перш ніж приймати рішення про переїзд. У першу чергу це клімат. Звичайно, всім подобається відпочинок у жарких місцях, але коли мова йде про постійне місце перебування, щоденна спека влаштує не кожного. Температура повітря влітку прогрівається до 28-30 градусів, опадів небагато, в основному вони припадають на зимові місяці. Зима тут теж дуже м’яка, для неї характерна сонячна і ясна погода. Однак підвищена вологість повітря робить зиму сирою, що неприємно для деяких іноземців. У зимові місяці не обійтися без електрообігрівачів, оскільки побудовані з жовтого вапняку будинку прохолодні, особливо ті, які знаходяться біля морського узбережжя. Але й з електрообігрівом не так все просто.

Основною особливістю ландшафту є те, що на території немає гір і річок. Відсутність останніх означає і відсутність прісної води. Для забезпечення мешканців питною водою використовуються спеціальні очисні установки, а значить, і ціна на цей ресурс підвищена. Відповідно, і вартість електроенергії аж ніяк не низька, адже тут немає гідроелектростанцій, які виробляють дешевий ресурс. Тут практично не користуються електронагрівачами, готують переважно на газових плитках.

Вода з крана дуже неприємна для пиття, тому її часто купують в супермаркетах. Пляшка води в магазині коштує дорожче пляшки вина.

Ментальність мальтійців істотно відрізняється від слов’янської. Це дуже емоційна і запальна нація, але водночас для місцевих жителів характерним є прагнення до створення міцної дружної родини. Сімейні цінності високо шануються: аборти знаходяться під забороною, а розлучення дозволили лише в 2011 році, тому люди беруть шлюб обдумано, ближче до 30 років. Тут дуже шанобливо ставляться до людей похилого віку. Загалом мальтійці дуже дружелюбно і гостинно ставляться до приїжджих; жителі інших національностей викликають у них цікавість.

Способи еміграції

Мальтійська держава входить в Євросоюз, тому переїзд сюди – реальна можливість стати офіційним резидентом ЄС. Для того щоб отримати вид на проживання на Мальті, існує кілька варіантів:

  • навчання у вищих навчальних закладах;
  • працевлаштування;
  • шлюб із мальтійськими громадянами;
  • тривале лікування в лікарнях;
  • отримання статусу біженця;
  • фінансова забезпеченість (для пенсіонерів).

пенсіонери на МальтіНавчання побудовано на принципах британської системи. Це пояснюється тим, що острівна держава понад 150 років була колонією Великобританії. Вища освіта представлена ??коледжем мистецтва і науки та державним університетом. Цей інститут є головним освітнім центром. Він має безліч факультетів різної спрямованості. Навчання платне, але його вартість на 30% нижче, ніж в інших англомовних країнах. За ступінь бакалавра в середньому доведеться заплатити 7500 євро за рік, за магістра – 9600. Слід врахувати також і витрати на житло і харчування, які в середньому становлять близько 1000 євро щомісяця. Для того щоб вступити до університету, досить атестата про повну загальну середню освіту, іспитів складати не потрібно. Для українських студентів необхідно мати два закінчених курси будь-якого ВНЗ в Україні або відучитися один підготовчий рік тут. Найчастіше сюди потрапляють на невеликий термін згідно з програмою обміну студентами. Для в’їзду в державу на короткий термін досить шенгенського штампа, але для тривалого навчання потрібна національна віза. До пакета документів при її оформленні потрібно обов’язково додати довідку про зарахування до інституту.

Для працюючого населення одним зі способів переїзду є працевлаштування. Робота на Мальті для українців переважно стосується туризму і сфери послуг. Заробітні плати тут гідні, але знайти високооплачувану роботу відразу вельми проблематично – висока конкуренція з корінними громадянами, їх приймають охочіше, ніж іноземців. Для того щоб іноземному громадянину влаштуватися на більш високу посаду, потрібно багато терпіння і трудових витрат. Для переселенців з колишнього Радянського Союзу роботодавець повинен оформити дозвіл на трудову діяльність. Починаючи з 2014 року, тут передбачений такий документ, як ліцензія на працевлаштування. Вона підтверджує право на трудову зайнятість і проживання одночасно. Видається така ліцензія строком на один рік з можливістю продовження. Без права на роботу, оформленого належним чином, працевлаштуватися заборонено. Існує ряд галузей, у яких вихідцям з третіх країн влаштується неможливо, наприклад інженерія або медична сфера.

Як і раніше, одним із самих бюджетних способів видачі виду на проживання на Мальті, як і в інших місцях, залишається шлюб із корінним жителем. Цей варіант привабливий тим, що практично виключає бюрократичні процедури в частині отримань дозволів на роботу. Для того щоб претендувати на постійне місце проживання, Мальта передбачила мінімальний відрізок часу шлюбу – п’ять років. Тільки після закінчення цього тимчасового цензу можна претендувати на видачу місцевого паспорта. За спробу оформити шлюб з метою отримання підданства передбачена кримінальна відповідальність. Як отримати громадянство Мальти, минаючи одруження чи працевлаштування? Стати мальтійцем досить непросто, але можливо. Читайте далі.

Бізнес і громадянство через інвестиції

Переїзд на територію держави доступний в основному для забезпечених людей. Для тих, хто серйозно вирішив отримати громадянство, мальтійське законодавство передбачило таке поняття, як постійний резидент. Ним може називатися той, чий мінімальний річний дохід дорівнює 10 000 мальтійських лір, що в перерахунку на європейську валюту становить близько 14 000 євро. Другий варіант отримання статусу постійного резидента – наявність капіталу в розмірі не менше 150 тисяч лір. У європейських одиницях це понад двохсот тисяч. Як правило, це підприємці, які вирішили відкрити компанію і вести бізнес на Мальті. В цьому разі слід дотримуватися кількох умов:

  1. Стартовий капітал має становити не менше сотні тисяч євро. Якщо в бізнес приймають мальтійця, сума знижується до 40 000 євро.
  2. Підприємець повинен надати детальний бізнес-план і прийняти на роботу як мінімум трьох корінних жителів.
  3. Фірма повинна працювати не менше трьох років, мати гарну репутацію. Також ця компанія повинна бути єдиним представником свого бренду на території.
  4. Майбутній бізнесмен повинен мати вищу освіту.

Варто відзначити, що політика оподаткування на острові досить сувора. З перших днів життя тут слід платити податки на нерухомість і капітал. Статус резидента дозволяє людині вільно пересуватися не тільки на острові, а й у ряді тих країн, посольства яких розташовані на мальтійській території. Однак повноправним громадянином такий резидент може стати тільки після шести років проживання. І тут теж є свій нюанс. Шестирічний ценз – це офіційний відрізок часу, насправді потрібно більше часу, щоб заявку на паспорт Мальти оцінили позитивно.

З 2013 року уряд розпочав державну інвестиційну програму, згідно з якою стати підданим можна за інвестиції та без проживання в державі. Ця програма переживала безліч узгоджень і змін, перш ніж остаточно здобула свої юридичні рамки.

інвестиції на МальтіУ 2018 році сума інвестування в економіку острівної держави повинна становити не менше 650 000 євро.

Суть законопроекту полягає в тому, що інвестор орендує або купує нерухомість на острові, а також вкладає кошти в цінні папери місцевих підприємств. Дія програми поширюється на всіх членів сім’ї заявника. Кожен родич, який претендує на підданство разом з інвестором, повинен внести 25 000 євро. Діти не повинні досягти повноліття при цьому. Якщо дитина старше 18 років, тоді сума внеску подвоюється. У шлюбі дитина перебувати не має. Подвоєний внесок поширюється і на батьків заявника. Їхній віковий ценз обмежений 55 роками.

Найціннішим внеском в економіку острівний уряд вважає придбання або оренду нерухомого майна, адже з нього сплачуються немаленькі податки. При покупці нерухомості її вартість повинна починатися від 350 тисяч європейських одиниць. Продати її претендент може лише після п’яти років володіння. При оренді нерухомості річний внесок повинен становити не менше 16 тисяч, термін найму аналогічний терміну при покупці.

Для інвесторів також діють додаткові вимоги:

  • декларування всіх доходів і вказівка їх джерел;
  • надання довідок про відсутність проблем із законом від місцевої поліції, а також зі своїх компетентних органів;
  • оплата всіх послуг з перевірки достовірності інформації та складання досьє.

Спочатку паспорти інвестора і всіх членів сім’ї, які бажають стати підданими, здаються уповноваженому агенту для перевірки. Після отримання вашої заявки їм складаються необхідні формуляри для підписання, і оформлюється вид на проживання тривалістю один рік. Після закінчення року оформляється підданство, і видаються мальтійські паспорти.

Серед переваг участі в такій програмі й оформлення підданства загалом можна виділити такі:

  1. Можливість безвізового в’їзду в 166 країн світу, які належать до Шенгенської зони.
  2. Можливість отримання освіти і влаштування на роботу в усіх країнах, що входять у Євросоюз.
  3. Швидке оформлення підданства – 12-14 місяців з дня подачі заявки. Це чудова альтернатива термінам, передбачених натуралізацією або іншими способами отримання громадянства.
  4. Свобода пересування для інвестора і всіх членів його сім’ї. Умовами програми не передбачене обов’язкове проживання на острові.
  5. Відсутність необхідності відмови від свого громадянства. Місцевим урядом передбачено подвійне підданство.

Таким чином, стати громадянином цієї держави може дійсно дуже заможна людина. Багато інших світових держав критично поставилися до такого законопроекту, який фактично пропонує покупку права стати підданим за дуже великі гроші. В першу чергу побоювання зводилися до того, що в такий спосіб стати громадянами можуть терористи з Близького Сходу. Також побоювалися відмивання грошових коштів мафіозними організаціями. У зв’язку із цим місцеві органи влади регламентували дуже сувору процедуру для видачі паспорта. Досьє, що складається, містить безліч різних документів, детально описуючи всі сторони життя заявника.

Імміграція з України сьогодні доступна для заможних людей. Ті, хто не має великого капіталу, може претендувати лише на дозвіл на тимчасове проживання на Мальті або на громадянство через шлюб. Важливим є бездоганне дотримання всіх вимог у кожному окремому випадку. Суворе законодавство дуже жорстко розглядає всіх претендентів на громадянство.

Відео розповідає про особливості оренди нерухомості на Мальті: скільки коштує нерухомість на Мальті? Які витрати супроводжують процесу покупки? Які необхідні щорічні виплати для власників квартир і будинків на Мальті?