Сили лівійської національної армії бомбили цивільний аеропорт

У спеціальній заяві керівництво місії ООН по підтримці Лівії (МООНПЛ) засудило бомбардування силами Лівійської національної армії аеропорту Зувар на захід від Тріполі. Аеропорт не має військового значення.
Глава місії МООНПЛ в Лівії Гассан Саламі підкреслив у своїй заяві, що інспектори ООН оглянули аеропорт в Зуварі і не виявили ніякої інфраструктури або боєприпасів, які б збнрігалися, що могли б «мати будь-яке військове значення».
Сили, підлеглі генералу Халіфі Хафтару, пояснюють, що «ангари в цьому аеропорту служили для зберігання турецьких безпілотників, які використовуються проти АНЛ».
За оцінкою місії МООНПЛ, яка тиждень тому втратила трьох співробітників, що загинули під час вибуху машини в пастці, в контрольованій АНЛ Бенгазі, злітно-посадкова смуга в аеропорту Зуатара «була серйозно пошкоджена» і непридатна для використання.
«Сили Лівійської національної армії (АНЛ), які протягом п’яти місяців ведуть наступ з метою розгрому сил визнаного заходом уряду національної єдності (ДПА), що знаходиться в Тріполі, все частіше використовують військову авіацію»,- зазначає Reuters. Це пов’язано з відсутністю вражаючих досягнень на суші. Літаки АНЛ вже атакували аеропорт в Тріполі і інші об’єкти в передмісті столиці.
Занурена в хаос після повалення диктатури полковника Муаммара Каддафі в 2011 році, Лівія розривається між двома конкуруючими центрами влади: на заході існує уряд національної єдності Мустафа ас-Сараджа, створений в 2015 році в Тріполі і підтримуваний Організацією Об’єднаних Націй, а на сході – самозваний уряд АНЛ в Бенгазі на чолі з генералом Хафтаром.