Громадянство Латвії для українців – як оформити і отримати латвійське громадянство.

Після того як Радянський союз перестав існувати, колишні республіки одна за одною оголошували незалежність. При цьому в більшості освічених держав статус громадянина видавався всім охочим автоматично. Такий спосіб в міжнародному праві називається оптацією. Але в Прибалтиці питання про те, як отримати громадянство був вкрай болючим: в Латвії не хотіли використовувати механізм оптації для українців. Тому влада вирішила висувати суворіші вимоги до всіх іноземців, які хочуть переїхати сюди. Ці правила діють досі.

громадянство Латвії для українців

Зміст

  1. Що повинен знати іммігрант?
  2. Що таке натуралізація?
  3. Що таке процедура визнання?
  4. Які іспити повинен скласти претендент?
  5. Причини для відмови

Що повинен знати іммігрант?

Латиші вважають, що з 1940 по 1991 рік їх батьківщина була окупована комуністичною владою. Така позиція накладає відбиток на міграційну політику і на ставлення до громадян України після імміграції. Безумовно, на українця не нападатимуть або не погрожуватимуть йому. Але щоб влитися в суспільство, потрібно добре знати мову, культуру, з повагою ставитися до традицій.

У республіці проживає багато негромадян: так називають тих, хто після розпаду СРСР не зміг скласти тест на знання мови. Автоматично паспорт видавали тільки етнічним латишам, всім іншим довелося виїхати або змиритися з відсутністю статусу громадянина. Їх діти якщо бажають мають можливість отримати паспорт Латвії в 16 років, але тільки якщо народилися на території держави після 1991 року. Якщо хочуть, негромадяни можуть пройти натуралізацію.

Що таке натуралізація?

Якщо іноземець останні 5 років жив і працював на території держави, він може задуматися про те, як отримати латвійське громадянство. Громадянину України для цього необхідно оформити ПМП. Тимчасовий дозвіл не дає права претендувати на статус громадянина. Постійне місце проживання видається через 5 років після оформлення ВНП. Таким чином, сумарно знадобиться прожити тут 10 років. У цей час не можна їхати за кордон більше, ніж на 6 місяців поспіль, неприпустимо бути відсутнім понад рік за весь п’ятирічний період.

Найпростіше отримати вид на проживання в Латвії при покупці нерухомості або по роботі. Мінімальна вартість квартири або будинку – 250 000 євро.

Вимоги, які пред’являються до кандидатів:
  1. Вік від 16 років. Молодші діти самостійно подавати заяву не мають права, але можуть приєднатися до клопотання своїх батьків.
  2. Знання латвійської мови, історії та національного гімну. Претендент повинен скласти іспит. Люди похилого віку (старше 65 років) і інваліди можуть проходити спрощений тест, а в деяких ситуаціях навіть повністю звільнятися від складання іспиту.
  3. Наявність роботи або пасивний дохід, що перевищує прожитковий мінімум.
  4. Формальна відмова від колишнього підданства. Подвійне громадянство в Латвії для українців не передбачено. Це пов’язано з тим, що між урядом цієї країни не був підписаний спеціальний договір, латвійська конституція цього не забороняє.

Мито сплачується в банку або за допомогою міжнародної пластикової карти. Офіційно період розгляду заяви триває 1 рік, але на форумах радять дізнаватися про стан своєї справи через кілька місяців. Зазвичай вже через півроку претендентові дають відповідь.

Що таке процедура визнання?

Ці правила поширюються на тих, у кого є латвійські коріння в родоводі. Претендувати на отримання громадянства Латвії може будь-хто, хто належить до однієї з цих категорій:

  1. Діти та неповнолітні онуки осіб, які проживали на території країни до 1940 року і можуть підтвердити це документально. Строгих вимог до національності немає, головна умова – жити в державі до радянської окупації.
  2. Етнічні латиші мають право повернутися на історичну батьківщину незалежно від того, коли їх родичі поїхали з країни.

Всі папери можна подавати, не виїжджаючи зі своєї країни, в консульстві. Будуть потрібні ксерокопії документів претендента, а також членів його сім’ї. Якщо консульство дозволяє йому переїхати, дружина / чоловік, діти та батьки можуть прослідкувати за ним. Державне мито не сплачується.

Які іспити повинен скласти претендент?

Від іммігранта не чекатимуть відмінного знання граматики або тонкощів синтаксису. Говорячи про те, як отримати громадянство Латвії для українців, потрібно перш за все звернути увагу на розуміння усної та письмової мови, а також елементарні розмовні навички.

Тест складається з 2-х частин:
  1. Контрольна робота. Іноземцю дається півтори години, щоб виконати завдання з читання, письма та аудіювання.
  2. Співбесіда з екзаменатором триває 15 хвилин, в першу чергу перевіряється здатність розуміти прості фрази та швидко пояснюватися, нехай на примітивному рівні.

Крім інвалідів і пенсіонерів, від проходження тесту звільняються діти, які здали шкільний державний іспит з латиської мови на рівень D (це відповідає вітчизняній 3+) або вище. Іноземці, які підтвердили мовні навички за допомогою міжнародного сертифіката, також можуть просто пред’явити його.

Успішні іммігранти радять для підготовки до іспиту з історії прочитати книгу Я. Тауренса, яка присвячена основам формування цієї держави. Якщо немає бажання готуватися настільки ретельно, досить буде ознайомитися з навчальним посібником для іммігрантів, який в електронному вигляді є на сайті консульства. Там тезисно розписані відповіді на 93 питання, які є в квитках.

Крім того, потрібно знати основні положення основного закону, тут він називається Сатверсме і текст національного гімну. Все це також можна знайти в посібнику. Якщо відразу здати не вийшло, можна пробувати ще двічі. Складати повторно іспит з історії можна через 3 місяці, а мову – через 6. Якщо такі дві спроби теж закінчилися провалом, доведеться подавати документи ще раз.

Причини для відмови

Претендувати на латвійський паспорт не можуть претенденти, які потрапляють в одну з наступних груп:
  1. Особи, які після 1990 року пропагували тоталітарні ідеї: фашизм, комунізм, розпалювали ненависть з релігійних або расових причин.
  2. Іноземці, які погрожували незалежності республіки, закликали до сепаратизму, виступали проти демократії.
  3. Військові службовці або представники державної влади інших країн. На членів їх сімей заборона не поширюється.
  4. Злочинці, які були справедливо засуджені судом.

Громадянин Латвійської республіки може бути позбавлений свого статусу примусово в ряді випадків. Перш за все це відноситься до ситуації, коли людина стає офіційним резидентом іншої держави без згоди латвійських відомств. Сюди ж відноситься служба у військових формуваннях за кордоном без дозволу міністерства внутрішніх справ республіки.

Ще одна причина – надання неправдивої інформації. Перед тим як отримати паспорт Латвії для українців незаконним шляхом, слід ретельно зважити плюси та мінуси. Якщо підроблення з’ясується, надалі приїхати в республіку навіть з туристичним візитом буде вкрай важко.