Японські вчені створили тканину, яка генерує електрику і вбиває мікробів

“Японські компанії розробили тканину, яка може виробляти електрику при русі і дозволяє одягу нейтралізувати мікроби і бактерії при носінні людьми”,- повідомляє AFP.

Обидві компанії-виробники електроніки стверджують, що можливості застосування тканини дуже широкі – від обмеження запаху тіла до створення захисних масок для обличчя.

Тканина, спільно розроблена Mura Manufacturing і Tegin Frontier, називається PIECLEX. Вона генерує електрику від усадки і розтягування матеріалу, в тому числі під час повсякденного носіння.

Людина, що носить одяг з такої тканини, не відчуває низької напруги, але цього достатньо, щоб зупинити зростання бактерій і вірусів в ній.

«Вона ефективна на 99,9% проти бактерій і вірусів, які ми тестували, не даючи їм рости або роблячи їх неактивними», – заявив представник Murata AFP.

У компанії заявили, що тканина перспективна для виробництва таких виробів, як спортивний одяг, гігієнічні матеріали, в тому числі підгузники і захисні маски, а також для використання в промислових фільтрах.

Розробники сподіваються, що матеріал може бути використаний проти нового коронавіруса.

Проте, перевірка цього твердження виявилася складним завданням, оскільки тільки обмежене число установ можуть працювати з цим вірусом.