Ганц і Нетаньяху домовилися про уряд

Бенні Ганц і Біньямін Нетаньяху домовилися про створення уряду єдності в Ізраїлі. Це було досягнуто, незважаючи на відмінності між обома і взаємними звинуваченнями.

Про це заявив чинний прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху, цитований Ааресом.

Відповідно до угоди, Ганц замінить його через півтора року.

Нетаньяху сказав в інтерв’ю 12 каналу, що угода ще не підписана.

Пізніше Ганц написав в Twitter, що будь-який, хто хоче єдності, не працює з ультиматумами і, звичайно, не завдає шкоди демократії і громадянам.

Нетаньяху заявив, що його партія збереже казначейство, і з міністром юстиції будуть проведені переговори.

Минулого тижня президент Ізраїлю Реувен Рівлін не дав прем’єр-міністру і лідеру «Лікуду» Біньямін Нетаньяху або його головному конкуренту Беніму Ганцу повноваження по формуванню уряду.

Нагадаємо, що партія Нетаньяху «Лікуд» перемогла на останніх виборах і має 36 депутатів. Політичні противники Бенні Ганза кахоль Лабан виграли 33 місця.

Таким чином, вони не мають необхідної більшості, щоб управляти собою.

Рівлін закликав до екстреної зустрічі Нетаньяху і Ганц з приводу нового кабінету. Його намір полягає в тому, щоб сформувати уряд єдності. У своїй заяві він закликав пропустити всі розбіжності у важкі часи, не тільки для країни, а й для світу.

Коаліція має бути сформована протягом 28 днів. Призначений прем’єр-міністр має право запросити дві додаткові тижні.

Ситуація ще більш ускладнюється наміром Бенні Ганц проштовхнути два закони – один, який забороняє одній і тій самій політику бути прем’єр-міністром більше двох термінів, і, згідно з іншим текстом, обвинувачений в ньому депутат не буде мати права формувати уряд. Обидва законопроекти спрямовані на те, щоб перешкодити Нетаньяху сформувати коаліцію.

Раніше Ганц оголосив, що не вступатиме в коаліцію з Нетаньяху через його корупційної справи.

Суд повинен був початися 17 березня, але коронавірус затримав його.

Нетаньяху відхиляє звинувачення.