На думку бельгійських вчених, антитіла лами допоможуть в боротьбі проти штамів Covid-19

“Антитіла лами можуть незабаром зіграти роль в глобальній боротьбі з Covid-19, якщо клінічні випробування, проведені бельгійським біомедичних стартапом, виправдають перші результати”, – повідомляє Reuters.

Дослідники з Центру медичної біотехнології VIB-UGent в Генті кажуть, що антитіла, отримані від лами на ім’я Вінтер, знизили вірулентність коронавірусних інфекцій, включаючи варіанти Covid, в лабораторних тестах.

“Технологія, яка доповнить, а не замінить вакцини Covid-19, захищаючи людей з більш слабкою імунною системою і лікує інфікованих в лікарні, є потенційною «зміною правил гри», – сказав Домінік Терсага, головний лікар ExeVir., дочірньої компанії ВИБ-ЮГент.

Незвично маленькі антитіла лами здатні зв’язуватися з певною частиною шипового білка коронавіруса.

Антитіла також проявили «сильну нейтралізуючу активність» проти дуже заразного варіанта Delta.

Дослідники очікують, що клінічні випробування на здорових добровольцях, розпочаті минулого тижня в партнерстві з бельгійською фармацевтичною компанією UCB, поряд з випробуваннями на госпіталізованих пацієнтах, будуть настільки ж ефективними.

«Поряд з іншими ламами і членами сімейства верблюжих, Вінтер виробляє версії звичайних антитіл, які менше, більш стабільні, легше відтворюються і більш гнучкі, ніж у інших ссавців», – сказав Ксав’є Саленс з групи VIB- UGent.

«Їх невеликий розмір дозволяє їм досягати цілей, досягати частин вірусу, до яких важко отримати доступ за допомогою звичайних антитіл», – сказав він.

Тим часом Вінтер, чиї антитіла тепер можна відтворити в лабораторії, «йде на пенсію» в приватному зоопарку в Генку.