Отримання та оформлення візи в Ригу

З кінця 2007 року Латвія – суб’єкт Європейського союзу, тому на неї поширюється Шенгенська угода. Зона Шенгену є єдиним простором, всередині нього більше не здійснюється контроль суб’єктів, що перетинають кордони в межах Євросоюзу. Яким же чином оформляється віза для перетину українцями латвійського кордону і поїздки в Ригу?

поїздки в Ригу

Залежно від бажання людини, матеріального добробуту, особистих потреб, її можна зробити самостійно або звернутися до фахівців туристичних фірм або візових центрів (наприклад, у Києві), які сприяють у зборі документів і допомагають в їх оформленні. Слід докладніше зупинитися на процесі самостійного оформлення.

ЗМІСТ

  1. Етапи самостійного оформлення
  2. Документація
    1. Анкета
    2. Медична страховка
    3. Окремі умови
  3. Вартість
  4. Терміни розгляду та дії
  5. Що ще важливо знати

Етапи самостійного оформлення

Як отримати візу в Латвію самостійно?

Існує кілька стадій, які повинен пройти кожен, хто бажає відвідати Ригу:

  • збір необхідної документації;
  • складання анкети;
  • отримання страхового поліса (медичне страхування);
  • бронювання готелю, іншого місця відпочинку;
  • сплата мита.

У 2017 році українці отримали безвіз. Громадянам України для короткострокових туристичних візитів віза не потрібна, достатньо біометричного паспорта.

біометричний паспорт

Для більшості іноземців, не рахуючи громадян Євросоюзу, а також у разі в’ізду для довгострокового перебування документи для візи в Ригу представлені таким переліком:

  • паспорт громадянина;
  • свідоцтва про народження неповнолітніх дітей;
  • поліс медичного страхування;
  • анкета;
  • дві фотографії;
  • закордонний паспорт;
  • квитки в обидва напрямки на транспорт будь-якого виду;
  • довідка про заробітну плату з наданням інформації про займану посаду або інші свідоцтва про фінансове становище.

У разі якщо кордон перетинається на особистому транспорті, то замість квитків слід пред’явити водійське посвідчення і технічний паспорт, інші дані про автомобіль.

Якщо мета поїздки – робота в Латвії, потрібно мати в наявності не тільки запрошення від роботодавця, що гарантує працевлаштування, а й довідку за результатами медичного обстеження і трудовий договір (контракт).

Анкета

На сайті посольства або консульства можна знайти шаблон спеціальної форми. Щоб заповнити анкету (на вибір: латиська або англійську мову), необхідно роздрукувати її електронний варіант із сайту і заповнити друкованими літерами. Електронний варіант заповнення вимагатиме набагато більше часу. Важливо не забути поставити свій підпис в потрібній графі, в іншому випадку цей документ не приймуть.

поставити свій підпис в анкеті

Якщо в поїздку беруть дитину, заповнити анкету і поставити свій підпис повинна одна й та сама людина. До анкети обов’язково додається дитяче фото.

Анкета містить 4 сторінки достовірних і правдивих даних, інакше при виявленні працівниками консульства факту спотворення інформації негайно буде відмова.

Медична страховка

Без медичної страховки поїздка неприпустима. Страховий поліс можна придбати і безпосередньо в зоні Євросоюзу.

Страховка повинна покривати суму, еквівалентну як мінімум 30 тисячам євро, і діяти певний термін (необхідно передбачити, щоб як мінімум 14 днів після вибуття вона була дійсна).

Окремі умови

Закордонний паспорт перевіряється особливо ретельно, тому що він є головним документом із вищевказаного переліку:

  • в ньому ще повинні залишитися хоча б дві чисті сторінки для проставлення віз;
  • паспорт має бути дійсним мінімум 90 днів після подорожі.

Коли планується поїздка з дитиною без закордонного паспорта, запис робиться в особистому паспорті батька.

Віза в Ригу може стати недосяжною метою, якщо надати фотографії невідповідного формату (потрібні фото 3,5 на 4,5 см). Значення має фон фотографії (в ідеалі – білий або світло-сірий). Особа має бути в фокусі та чітко видною, відсутність шапки і відкриті плечі – обов’язкові.

фото на візу

Необхідно заздалегідь подумати про бронювання готелю – дані про його розташування й іншу інформацію можуть запросити в посольстві або консульстві. Здійснити бронювання можна за допомогою туристичних агентств або без залучення інших осіб (зробити самостійно через інтернет). Однак варто звернути увагу, що латвійське консульство може відмовити у прийнятті роздруківки про бронювання готелю через сайт booking.com без пояснення причин.

Щоб підтвердити своє матеріальне становище, досить отримати довідку з роботи. Можна звернутися в банк і отримати виписку з особового рахунку.

Вартість

За розгляд документів потрібно оплата мито в розмірі 35 євро (в терміновому порядку – 70 євро) готівкою і тільки в зазначеній валюті. Додатково при зверненні до візового центру сплачується 25 євро.

Існує вичерпний перелік випадків, коли оплата мита не потрібно. Мито не оплачують:

  • діти у віці до 6 років;
  • студенти (які в тому числі навчаються за програмами підвищення кваліфікації) та викладачі з метою навчання або стажування в Ризі;
  • особи, які в’їжджають у науково-дослідних цілях;
  • родичі громадян Латвії;
  • іноземці, які мають постійний латвійський ВНП.

Терміни розгляду та дії

Термін для видачі звичайної візи в Ригу – 10 днів, термінової – 3 дні.

Туристична віза видається на 90 днів (3 місяці). У разі якщо віза робиться на запрошення, сторона, що запрошує, самостійно визначає термін її дії. Термін «робоча віза» в законодавстві прибалтійської країни відсутній, тому що той, хто бажає працевлаштуватися в Латвії, повинен отримати запрошення від потенційного наймача. При цьому, якщо трудовий договір буде укладено на термін, що перевищує 3 місяці, працівник може подати заяву про надання тимчасового виду на проживання в Латвії, що діє від 1 до 4 років. Такі ж правила існують і для студентів.

Продовжити візу зазвичай непросто, в такому випадку потрібно передбачити додатковий час для перебування в країні, оскільки для цього потрібне схвалення департаменту міграційної політики МВС Латвії.

Що ще важливо знати

Митні правила щодо перетину кордону дуже демократичні. Можна брати із собою іноземну валюту в будь-якій сумі (і під час ввезення, і під час вивезення). Предмети, що перевозяться з перевищенням лімітів, встановлених митним законодавством, обкладаються митом. Усі цінні речі потрібно декларувати.

Є перелік продукції, яку категорично заборонено ввозити: зброя, наркотики, медпрепарати, м’ясо, молоко, рослини, фрукти, папуги. Дозволяється ввозити медичні препарати для людей, хворих на хронічні недуги. Також виняток становить дитяче харчування для немовлят. Існують і деякі обмеження на вивезення певних товарів: продукція з бурштину, історико-культурні та художні цінності.

Якщо кордон перетинається на особистому автомобілі, є обмеження на кількість бензину в каністрі – 10 літрів. А якщо в автомобілі повністю заповнений бензиновий бак, то дозволяється в’їзд до Латвії тільки один раз на добу.

в’їзд до Латвії на авто

З вересня 2015 року введено обов’язкові процедури безпосередньо при відвідуванні консульства: цифрове фотографування та дактилоскопування. І в 2018 році діють ці правила.

Процес оформлення візи для відвідин Риги, як правило, не викликає ускладнень. Відмови консульства пов’язані з некоректно підготовленої документацією або її недостатньою кількістю. Звертатися за візовою підтримкою в туристичне агентство, візовий центр або зайнятися збором і подачею заявки самостійно – особистий вибір кожного, хто збирається відвідати Ригу.