Як українцям отримати громадянство Греції?

Громадянство Греції відкриває чудові перспективи для українців. Володарі статусу повноправні резиденти ЄС можуть без віз відвідувати країни Шенгенської зони. Дозволено жити, реєструвати бізнес, працювати, вчитися на території європейських країн.

Зі статті дізнаєтеся, які цілі візиту можуть служити підставою відкриття довгострокової візи і Посвідки на проживання, як отримати громадянство в Греції, наскільки велика держмито за розгляд заявок, які документи потрібні.

Греция фото

Чому українці хочуть переїхати в Грецію?

У привабливості грецького громадянства для українців нічого дивного немає. Тут теплий клімат, багато сонячних днів в році, прекрасний відпочинок на морському узбережжі, фрукти та продукти харчування недорогі. З орендою житла не виникає проблем.

Отримання виду на проживання в Греції дозволяє подорожувати без віз по території Шенгенської зони. Освіта в грецьких ВУЗах доступно для місцевих жителів і іноземців. При цьому дипломи випускників не вимагають підтвердження на території Європи і світу.

Отримати ВНЖ і громадянство можливо після покупки нерухомості (умови дивіться нижче).

Етапи отримання громадянства

Для отримання громадянства Греції належить пройти кілька етапів:

  1. Знайти вагоме обгрунтування мети тривалого візиту (варіанти розглянемо нижче) для оформлення в Посольстві Греції в Україні національної візи. Вимоги і правила підготовки документів уточнюйте на офіційному сайті грецького Посольства.
  2. Відкрита віза підстава для отримання ВНЖ в Греції і пластиковою ID-карти.
  3. Іноземець повинен прибути в Грецію через 180 днів після вручення візи.
  4. Протягом восьми днів проходять реєстрацію відділенні поліції.
  5. П’ять років проживання в статусі ВНП дозволяє подати прохання про надання права на постійне проживання (ПМП).

Співбесіду і знання грецької мови на достатньому для вільного спілкування рівні обов’язкова умова отримання ПМЖ (подробиці процедури розглянемо пізніше).

  1. П’ять років проживання на підставі ПМП дозволяє подати прохання про надання громадянства.

Деякі категорії осіб можуть претендувати на громадянство за прискореною схемою, але навіть в цьому випадку стаж проживання в Греції до моменту подачі прохання про громадянство повинен бути більше семи років. Справи про надання підданства можуть розглядати 2 роки, тому імміграція в Грецію шляхом природної натуралізації часто розтягується на 12 років.

Варіанти обґрунтування тривалого візиту в Грецію

Підставою для отримання в Посольстві Греції в Україні для національної довгострокової візи можуть бути:

  1. Працевлаштування професіоналів на запрошення грецької роботодавця, дозволяє оформити робочу візу в Грецію. Викликаний спадом економіки криза призвела до високої конкуренції за робочі місця. В першу чергу роботу в Греції запропонують грекам і громадянам ЄС.
  2. Реєстрація бізнесу — дозволяє оформити бізнес візу і отримати вид на проживання.

В залежності від типу власності компанії для формування статутного капіталу буде потрібно від 18 (ПП) до 60 (ВАТ) тисяч євро. Варто врахувати і додаткові витрати при виготовленні печатки та реєстрації близько 500 €.

  1. Інвестування фінансових коштів у модернізацію грецьких підприємств або в благодійні фонди 250 000 €.

Інвестор отримує ВНП, а з часом і громадянство Греції за інвестиції для себе і сім’ї.

  1. Зарахування в грецькі Вузи — підстава для відкриття студентської візи і ВНП.
  2. Возз’єднання сім’ї мають ВНП іноземці мають право запросити подружжя та неповнолітніх дітей в Грецію.

Доходів запрошуючої сторони повинно бути достатньо для утримання членів сім’ї.

  1. Реєстрація шлюбу з грецьким громадянином дозволяє оформити ВНП, через три роки отримати ПМЖ, а з часом і громадянство Греції через шлюб.

Крім свідоцтва про шлюб отриманого в Загсі бажано пред’явити свідоцтво про освячення шлюбного союзу Православної церкви.

  1. Громадянство за народженням отримає дитина:
  • якщо один з батьків грецький громадянин;
  • усиновлений громадянином Греції;
  • народжений в цивільному шлюбі, якщо мати грекиня, коли батько грек можна подати прохання про визнання батьківства та присвоєння громадянства до досягнення дитиною віку 18 років.
  1. Автоматичне громадянство Греції після семи років проживання при купівлі об’єктів нерухомості на 250 000 €.

Власник отримає ВНП для себе та членів сім’ї

  1. Репатріація — отримають громадянство прямі нащадки осіб, які мають раніше грецький підданство. Родинні зв’язки і походження предків (мати, батько, дідусь, бабуся) необхідно довести документально.

Громадянство Греції для етнічних греків неможливо отримати без свідоцтва про проходження в Православній Церкві обряду хрещення. Громадянство в Греції по крові або походженням найшвидший спосіб отримання статусу резидента.

  1. Біженець — іноземець, який прибув до Греції прямим рейсом і довів документально, факт утисків може отримати ВНЖ, а з часом і громадянство.
  2. Громадянство за прискореною схемою отримають:
  • етнічні греки, прийняті у військову академію, у ВНЗ, на службу в Збройні сили Греції;
  • іноземці, які надходять в Монастир Афону;
  • заслужені діячі науки, культури, спортсмени.

Як отримують громадянство?

Після накопичення необхідної для подання заявки стажу проживання на підставі виду на проживання (ВНЖ і ПМЖ 7-10 років) в Управління з питань імміграції та громадянства в присутності двох місцевих жителів подають:

  1. Декларацію про бажання прийняти громадянство Греції.
  2. Заяву з проханням надати громадянство.
  3. Копію ВНЖ і ПМЖ.
  4. Копію закордонного паспорта.
  5. Копії податкових декларацій за три останніх роки.
  6. Номер поліса медичного страхування.
  7. Довідку про відсутність боргів і проблем з законом.
  8. Для репатріантів документи, що підтверджують кровний зв’язок заявника з грецькими громадянами.
  9. Свідоцтво про народження, якщо заявник народився в Греції.
  10. Чек про сплату державного мита:
  • іноземці 700 €;
  • репатріанти і біженці 100 €;
  • при повторній подачі документів оплата 200 €.
  1. Чотири фото 30х40 мм

Документи, видані в Україні та копії повинні мати засвідчений нотаріально переклад на грецьку мову, апостиль обов’язковий. Для розгляду заяв передбачений тривалий термін 1-4 року.

Всі претенденти складають іспит з грецької мови і проходять співбесіду, на якому демонструють знання культури, історії і сучасного стану справ в Греції.

Як проходить співбесіду?

Співбесіда проводиться в МВС Греції кілька разів на рік. Попередній запис бажаючих за два роки до заходу. Кандидат відповідає на питання комісії складається з п’яти чоловік.

Співбесіда складається з п’яти випробувань стосуються особистого життя кандидата, історії та культури Греції:

  1. Задають питання про причини переїзду, роботі, особистому житті.
  2. З історії, національних свят.
  3. З географії, які гори найвищі, назви річок, площа островів і т. п.
  4. Культура, починаючи з античного періоду, можуть запитати походження назв міст і т. п.
  5. Політичний устрій держави, особливості суспільного життя. Знати імена керівників країни обов’язково. Згадати які грецькі газети читаєте і т. п.

Відповіді фіксуються в електронному вигляді, друкує секретар. Правильні відповіді можна знайти в книзі «Греція — ваша друга Батьківщина».

Від іспиту та співбесіди звільнені етнічні греки, діти іммігрантів, народжені і закінчили грецьку школу, гімназію, ліцей, вищий навчальний заклад. Списки тих, хто пройшов співбесіду публікують Парламентському Віснику. Відтяті в списку особи повинні принести присягу на вірність Греції протягом року після дня публікації і отримати паспорт. В іншому випадку громадянство анулюють.

Грецькі громадяни можуть мати підданство інших держав, але законодавством України така можливість не передбачена, отже, від українського громадянства доведеться відмовитися.

Як вчинити, якщо відмовили в громадянство?

МВС Греції не зобов’язана вказувати у відмові причину відхилення кандидатури, але основною причиною є невпевнені відповіді на співбесіді.

Рішення можна опротестувати. Скористайтеся послугами адвокатських контор і подавайте протест протягом п’ятнадцяти днів після отримання негативної відповіді. Випробування дозволено проходити повторно.

Відмовлять у громадянстві якщо:

  1. Стаж проживання не достатній.
  2. Відсутній вагому підставу для тривалого перебування.
  3. Кандидат вчинив злочин на території України, Греції та ЄС.
  4. Накопичилася заборгованість по сплаті податків, є не погашені борги, немає регулярного доходу.

Підіб’ємо підсумки

Отримання громадянства в Греції для українців складна і тривала процедура, але перешкоди можна подолати при належному рівні підготовки.

В результаті іноземець отримує громадянство Греції та ЄС. Зможе подорожувати, працювати, вчитися, розвивати бізнес в європейських країнах.