Ручна поклажа в літаку: допустимий розмір і вага.

Відправляючись у відпустку, відрядження, в гості, на роботу або з іншими цілями, нерідко авіапереліт стає не тільки зручним способом дістатися до місця, але і єдино можливим. Швидкість і комфорт – далеко не всі переваги подібного способу пересування, проте нерідко через незнання правил, подорож може бути зіпсовано. В першу чергу це стосується безкоштовного перевезення ручної поклажі.

Що можна брати з собою? Які вагогабаритні характеристики? Чим відрізняються умови різних компаній? Про це і розповімо максимально докладно.

ручна поклажа

Будуть приведені орієнтовні дані. Треба розуміти, що правила можуть варіюватися не тільки в залежності від авіакомпанії, але і від конкретного аеропорту. Також посилення норм може бути введено тимчасово, при визнаному підвищення рівня небезпеки в світі.

ЗМІСТ

1 Що вважається ручною поклажею в літаку?

2 Скільки сумок можна брати в літак?

3 Що обов’язково покласти в ручну поклажу?

4 Дозволений розмір і максимальна вага

4.1 Які допустимі габарити багажу в літаку в різних авіакомпаніях?

4.2 Норми провозу для немовлят і дітей

Що вважається ручною поклажею в літаку?

Ручна поклажа – це особисте майно пасажира, яке дозволяється брати в салон, а не здавати з метою перевезення в спеціальному багажному відділенні.

Зрозуміло, компанії не можуть дозволити пасажирам брати в салон безліч речей, тому їх вагогабаритні характеристики строго визначені. Регламентуються і типи предметів, що перевозяться.

Скільки сумок можна брати в літак?

В середньому авіакомпанії дотримуються правила: одна людина – одне місце ручної поклажі. У дорогих рейсах (класах салонів) допускається два і більше місця.

А ось розмір поклажі, і особливо її вага відрізняються дуже сильно. Наприклад, вага ручної поклажі може варіюватися від 3 до 15 кг. Це питання обов’язково треба з’ясовувати заздалегідь.

Відрізняються і визначення, що вважати місцем. Перший клас, як правило, не стане враховувати одяг в чохлі окремим місцем ручної поклажі, а лоукостер, навпаки, зарахує.

Спостерігається закономірність – чим рейс дешевше, тим суворіше ставляться до ручної поклажі. Це логічно, адже перевезення багажу у них оплачується окремо, і упускати прибуток компаніям зовсім не хочеться.

У більшості випадків можна говорити про такі правила:

  • Різні допустимі речі, зібрані в одну сумку / валізу, що не перевищує вагогабаритних характеристик (див. нижче), вважається одним місцем ручної поклажі.
  • Дитячі коляски, люльки, переноски (в одиничній кількості), а також милиці, палиці не зараховуються як місце.
  • Не вважаються місцем парасольки і маленькі дамські сумочки.
  • Не відноситься до цієї категорії і верхній одяг, який буде необхідний після виходу з салону, навіть якщо вона не знаходиться на людині під час перельоту.
  • Друковані видання поза сумки не будуть враховані як місце ручної поклажі, але в загальну допустиму вагу можуть увійти.
  • Пляшка води об’ємом до 1 літра не стане окремим місцем, але увійде в загальний допустимий обсяг дозволених для перевезення рідин.
  • Нерідко не враховують як місце і товари, придбані в Д’юті Фрі. Але вони повинні бути упаковані в фірмовий пакет магазину і не перевищувати допустимих габаритів і ваги.

У багатьох випадках правила надруковані на квитках або видаються пасажиру у вигляді окремого буклету. Якщо цього немає, то потрібно дізнатися їх заздалегідь на сайті авіакомпанії і підготувати ручну поклажу відповідно до норм.

Часто в аеропортах є спеціальні стійки, де можна перевірити відповідність поклажі правилами. Там же можна перекласти надлишок в багаж. Особливо уважним слід бути при перельоті без багажу, тому що зайві речі нікуди буде подіти.

Що обов’язково покласти в ручну поклажу?

Завжди потрібно сподіватися на краще, але бути готовим до найгіршого розвитку подій. Маються на увазі непоодинокі факти втрати багажу. Прилетіти на місце і виявити, що залишився (нехай і на якийсь час) без речей – саме по собі неприємно. Але якщо при цьому людина позбулася ще документів і грошей, ситуація і зовсім може стати катастрофічною.

що попласти в ручну поклажу

Виходячи з цього, в ручну поклажу обов’язково треба взяти:

  • Паспорти та інші документи.
  • Готівку, чеки, банківські картки.
  • При наявності дитини – харчування для неї.
  • У випадках хронічних захворювань – ліки, а також довідки, що підтверджують їх необхідність.
  • Коштовності, звичайно якщо вони дозволені для перевезення.

Варто розглянути питання і про тендітні речі і дозволену до провозу електроніку (ноутбуки і т.п.).

Дозволений розмір і максимальна вага

Узагальнені норми розміру валізи для ручної поклажі можна представити у вигляді суми трьох її вимірів. Це величина в основному не повинна перевищувати 113-115 сантиметрів.

Тобто довжина плюс ширина плюс висота – отримане число не може виходити за вказану межу. Наприклад, підійде невеликий чемоданчик, розмірами 53 х 40 х 22/40 х 20 х 55 см.

Отже, скільки кілограм становить ручна поклажа? Вага, як уже вказувалося, може бути в межах 3 – 15 кг, в залежності від правил аеропорту / авіакомпанії.

Які допустимі габарити багажу в літаку в різних авіакомпаніях?

Для кращого розуміння подивимося на дані різних компаній, якими вони є на момент написання цієї статті. Через часті зміни норм їх варто сприймати, як інформацію загального спрямування, з обов’язковою звіркою з правилами, що діють на момент перельоту.

Багато в чому правила залежать від пунктів перельоту, в т.ч. країн. Ми використовували дані на прикладі перельоту Київ – Варшава.

Авіакомпанія

Розмір (сума 3-х вимірів, см)

Вага (эконом / бізнес, кг)

МАУ

115

7 / 12

Wizz Air

113

10

Ryanair

75 (35 х 20 х 20)

10

Lufthansa

113

8

LOT

113

6 / 9

airBaltic

115

8

Аэрофлот

115

10 / 15

Норми провозу для немовлят і дітей

Напевно, це один з найбільш неоднозначних моментів. Деякі компанії детально описують вік дітей і призначену їм вагу ручної поклажі, інші обходяться загальними словами, що «вагогабаритні характеристики для дорослих не поширюються на немовлят».

Якщо постаратися усереднити дані, то в більшості випадків дітям від 2 років призначаються дорослі норми по перевезенню ручної поклажі. До досягнення цих років, при купівлі квитка «без місця», ручна поклажа або не призначаеться зовсім (за винятком харчування), або за мінімальними показниками авіакомпанії.