ФБР опублікувало розсекречений документ розслідування трагедії 11 вересня за наказом Байдена

“ФБР опублікувало перший документ, пов’язаний з розслідуванням терактів 11 вересня 2001 року в Сполучених Штатах і твердженнями про те, що уряд Саудівської Аравії підтримував нападників. Він був опублікований за розпорядженням президента Джо Байдена”, – повідомляє Reuters.

Родичі жертв закликали Байдена пропустити заходи, присвячені 20-річчю нападів, якщо він не розсекретить документи, які, за їхніми словами, покажуть, що саудівські офіційні особи підтримували змову.

Частково відредагований 16-сторінковий документ, опублікований ФБР, описує контакти між терористами і саудівськими спільниками, але немає ніяких доказів того, що уряд Ер-Ріяда був замішаний в атаках, в результаті яких загинули майже 3000 осіб.

Посольство Саудівської Аравії у Вашингтоні заявило, що Саудівська Аравія завжди виступала за прозорість подій 11 вересня 2001 року, і вітає публікацію Сполученими Штатами секретних документів, пов’язаних з терористичними атаками.

“Як показали попередні розслідування, в тому числі Комісія з терактів 11 вересня, не було виявлено жодних доказів того, що уряд Саудівської Аравії або його офіційні особи заздалегідь знали про терористичну атаку або були якось причетні до неї”, – йдеться в заяві посольства .

Тим часом, 15 з 19 терористів були з Саудівської Аравії. Урядова комісія США не знайшла доказів того, що Саудівська Аравія безпосередньо фінансувала Аль-Каїду. Однак залишається відкритим питання про те, чи могли це зробити окремі саудівські чиновники.

Сім’ї приблизно 2500 загиблих і більше 20 000 поранених, підприємства і різні страхові компанії подали позов до суду на Саудівську Аравію на мільярди доларів.

«Тепер секрети саудівців розкриті, і королівству пора взяти до уваги роль своїх офіційних осіб у вбивстві тисяч людей на американській землі», – йдеться в заяві.