Зміни в німецькому законодавстві покладуть край роботі на бойнях трудових мігрантів

“Після викриттів важких умов, в яких східноєвропейські робочі працюють на німецьких бойнях, уряд вирішив заборонити контракти з субпідрядниками в галузі. Цим вони сподіваються покласти край експлуатації людей”, – повідомляє Deutsche Welle.

Умови праці в м’ясопереробної промисловості Німеччини вже давно піддаються серйозній критиці. Спалахи коронавіруса, які відбулися на кількох бойнях в останні місяці, привернули увагу до цієї проблеми. На думку багатьох, основною причиною важких умов праці є термінові контракти, з якими наймаються працівники, в основному з країн Східної Європи. Тому уряд Німеччини пропонує заборонити ці договори.

Термінові контракти призначені для надання єдиної послуги або послуги, в якій підрядник не бере участь безпосередньо в процесі роботи в компанії.

«Однак, якщо співробітники постійно і повністю залучені у виробництво конкретної компанії, контракт може бути проблематичним», – сказав Йоханнес Якоб з Німецької федерації профспілок. «У цьому випадку співробітники, найняті субпідрядником, не можуть приймати самостійні рішення і нести відповідальність відповідно до вимог термінового контракту». Вони часто працюють пліч-о-пліч з працівниками, безпосередньо найнятими замовником, але в гірших умовах – наприклад, без тарифного договору і без захисту профспілок, в зв’язку з чим вони отримують нижчу оплату праці і змушені працювати понаднормово.

У м’ясопереробної промисловості забій і оброблення м’яса часто здійснюється субпідрядниками. А власники бойні не несуть відповідальності за умови праці. Міністр праці Німеччини Хубертус Хейл назвав експлуатацію в промисловості ганебної. Ось чому уряд пропонує заборону термінових контрактів для великих компаній у м’ясопереробній промисловості. Проект передбачає, що бійні, в яких зайнято понад 50 осіб, не зможуть укладати субпідряд на переробку м’яса. Заплановано більше перевірок, а також цифрова звітність про робочий час, щоб роботодавці дотримувалися мінімальної заробітної плати. «Прикро, що людей з Центральної та Східної Європи експлуатують. Ми покладемо цьому край»,- сказав Хейл. Уряд має намір прийняти новий закон, що забороняє вступ в силу субконтрактов 1 січня наступного року.

Опозиція дає різні оцінки пропозиції. Ліберали критикують їїі і вважають, що новий закон не потрібен, а посилює контроль. Зелені, з іншого боку, наполягають на тому, щоб робітники були захищені в усіх областях, а не тільки в переробці м’яса.