Робота в Німеччині: де її шукати і скільки за неї платять

Переваги роботи в Німеччині – вражають і гарні відомі. Заради високих німецьких зарплат і соціальних стандартів можна пройти довгий адаптаційний період і міряється з бюрократією. Так, отримавши роботу в Німеччині, ви стовідсотково будете заробляти не менше 2 тисяч євро. У цій статті ми розповімо, як шукати роботу в країні, на яку зарплату розраховувати і з чого починати процес легалізації.

На яку роботу розраховувати?

1m155

Відразу ж відзначимо, що в Німеччині зацікавлені у кваліфікованих працівниках. Спеціально для залучення якісної робочої сили у закони були внесені зміни, які значно спростили процес легалізації іноземців.

Так, пакет законів про «синю карту» внесли коректування, що дозволяють власникам документа перебувати в країні протягом трьох років.

Згідно офіційної статистики Міністерства закордонних справ, в даний момент на території Німеччини легально проживають понад 140 тисяч громадян України. Кожен рік у ФРН офіційно легалізується не менше 15 тисяч наших співвітчизників. Найбільше українців живе в Баварії, далі по списку найпопулярніших серед українців німецьких регіонів йде Гессен і Саксонія.

За офіційними даними, близько 80% українців Німеччини працюють у промисловості чи в сфері будівництва. Однак, останнім часом великою популярністю також користуються такі фахівці, як айтішники або програмісти. Вас радо зустрінуть у Німеччині, якщо ви також є представником будь-якої іншої точної спеціальності. Серед інших варто відзначити, інженерів, наукових співробітників, хіміків, медиків, агрономів і т. д.

За статистикою Асоціації німецьких інженерів, в країні відчувається дефіцит кадрів, оцінюється в 80 тисяч фахівців.

Також великі шанси на працевлаштування в Німеччині мають педагоги. У ФРН не вистачає 10 тисяч філологів та інших педагогічних кадрів.

Зарплати в Німеччині: на скільки розраховувати?

17943379
Як ми вже згадували вище, у Німеччині одні з найвищих зарплат в світі, проте на які гроші розраховувати українцям?

Відзначимо, що мінімальна зарплата в Німеччині становить 400 євро в місяць. Базову зарплату, як правило, отримують студенти, які працюють не на повний день, що звільняє їх від необхідності платити прибутковий податок.

Працюючи, наприклад, звичайним офіс-менеджером, можна розраховувати на зарплату в 1,6-1,7 тисяч євро. Працюють в Німеччині-по 8 годин – з 7.30 – 8.00 ранку і до 17.00. Крім того, кожен працівник має право на перерву на одну годину.

Додамо, що крім мінімальної заробітної плати у Німеччині також є поняття мінімальної погодинної оплати. Вона різна на території кожної федеральної землі і починається від 8,19 євро в годину. Працюючи 8 годин за мінімальною ставкою, ви зможете заробити від 1,3 тисяч євро в місяць. Саме стільки тут платять некваліфікованим працівникам – помічників по господарству, різноробочим і т. д.

Як і де шукати роботу

9aa3127f7fcd85ec8736fd2f8a77d99f_900x345

Простіше і надійніше всього шукати роботу в Німеччині через міжнародні сайти працевлаштування, багато з яких працюють на українській і російській мовах. Якщо ви бажаєте знайти роботу по професії, то вам слід почати перегляд вакансій через спеціалізовані ресурси.

Які документи потрібні для роботи в Німеччині?

13801_20131106164426_527a55caea1a8

Для того, щоб жити в Німеччині вам в першу чергу потрібно знання мови. Навіть якщо для роботи потрібен лише англійську, то для життя цього не достатньо.

Оформити податкову декларацію, продовжити дозвіл на роботу – неможливо без знання мови. Крім того, чиновники в країні відмовляються переходити на англійську і регулярно нагадують іноземцям, що вони знаходяться в іншій країні.

Крім того, німці вкрай яро захищають свій ринок праці, так що дозвіл на працевлаштування іноземця видається тільки тоді, коли буде доведено, що німецького кандидата на цю роботу не знайшлося. З-за цього процес оформлення на роботу вкрай затягується, оскільки від моменту першої зустрічі з роботодавцем, до отримання візи і дозволів може пройти від 2 місяців до півроку.

Дозволу на роботу в Німеччині можуть видатися строком на 3 роки, але ця можливість доступна лише тим іноземцям, хто заробляє від 45 тисяч євро в рік – лікарям, архітекторам, інженерам і багатьом іншим.