Німеччина розслідує масове шахрайство з безкоштовними тестами на COVID-19

Як повідомляє AFP, Німеччина розслідує схему шахрайства з безкоштовними тестами на коронавірус.

Є підозра, що сайти, що тестують на COVID-19, штучно збільшують кількість взятих зразків, щоб отримати більше грошей від держави.

У країні збільшується кількість фінансованих державою місць, де люди можуть безкоштовно пройти тест для виконання ряду заходів, що вимагають негативного результату тесту на коронавірус. Ці центри отримують по 18 євро кожен за тест, після того, як в квітні і травні уряд заплатив 660 мільйонів євро за безкоштовну програму тестування на COVID-19.

Тести на COVID-19 є обов’язковими в ряді регіонів. Вони стали безкоштовними в березні відповідно до федеральної постанови, спрямованої на збільшення кількості тестів, що здаються.

Однак центри не зобов’язані повідомляти імена осіб, які пройшли тестування, або вести іншу документацію, наприклад, рахунки-фактури на покупку витратних матеріалів. Для отримання грошового переказу від них вимагається лише вказати кількість зданих аналізів без документів, що підтверджують це.

За розкриттям великомасштабного шахрайства стоять журналістські розслідування, що проводяться WDR, NDR і Süddeutsche Zeitung.

Розбіжності були виявлені в центрах в Кельні, Ессені, Любеку і Мюнстері. Кілька днів тому прокуратура північно-західного міста Бохум також провела обшук в приміщеннях і приватних будинках, пов’язаних з однією з компаній, яка пропонує тести на антигени.