Байден і Сі «бачилися віртуально»

“Позначення позицій США та Китаю у глобальному світі та світовій економіці – основна тема першої розмови у кіберпросторі лідерів двох країн – Джо Байдена та Сі Цзіньпіна”, – повідомляє AP.

Президент США навіть наголосив, що сподівається на те, що наступна зустріч двох лідерів буде особистою.

Президент Китаю Сі Цзіньпін назвав Джо Байдена “старим другом”, повідомляє AFP. З цими словами Сі звернувся до Байдена на початку їхньої онлайн-зустрічі. Сі Цзіньпін і Джо Байден поки що розмовляли телефоном і обмінювалися повідомленнями. Це їхня перша офіційна зустріч, щоправда, онлайн.

Джо Байден зазначив, що він та його колега несуть відповідальність за те, щоб їхні контакти не переросли у відкритий конфлікт.

Президент Китаю не забув нагадати, що Білому дому необхідно покращити комунікацію та зміцнити співпрацю, тому що обидві країни стикаються з безліччю проблем, таких як зміна клімату та пандемія COVID-19.

Віртуальна зустріч лідерів двох країн відбулася на тлі зростання напруженості у двосторонніх відносинах.

Білий дім критикував Китай за порушення прав людини та військову агресію проти Тайваню. Пекін протистоїть втручанню Байдена у внутрішні справи Китаю.

Це не завадило Сі Цзіньпіну вказати, що діалог між США та Китаєм необхідний і що обидві сторони мають поважати один одного та мирно співіснувати.