Макрона турбує «дуже вибухонебезпечна» ситуація у Гваделупі

“Президент Франції Еммануель Макрон оголосив, що протести проти обмежень COVID-19 у французькому заморському регіоні Гваделупа створили “дуже вибухонебезпечну” ситуацію”, – повідомляє Reuters.

Макрон поговорив із журналістами перед зустріччю між прем’єр-міністром Франції та депутатами з Карибського острова, наміченою на сьогодні пізніше.

“Ми повинні пояснювати, пояснювати, пояснювати і переконувати, переконувати, переконувати, тому що нам не потрібно грати зі здоров’ям людей”, – наполягав Макрон.

Він описав ситуацію в Гваделупі як «дуже вибухонебезпечну, з великою кількістю місцевого контексту та напруженості, яка, як ми знаємо, є історичною».

Минулого тижня насильство спалахнуло після протестів, організованих профспілками в цьому районі, щоб оскаржити місцеві обмеження на COVID-19, такі як обов’язкова вакцинація медичних працівників.

Місцева поліція заарештувала щонайменше 38 людей і пограбували десятки магазинів. Французькі ЗМІ повідомили у неділю, що повстанці штурмували склад зброї у прибережному місті Пуент-а-Пітр та захопили гвинтівки.

“Ми просто не знаємо, як далеко це зайде”, – заявив раніше в понеділок радіо France Info мер Пойнт-а-Пітр.

Гваделупа і раніше була порушена насильницькими протестами, але він сказав, що зараз на острові є «серйозні побоювання», бо повстанці мали зброю.

Минулими вихідними Франція оголосила, що направить спеціальні поліцейські підрозділи для відновлення порядку на заморських територіях Франції. Місцева шкільна влада заявила в неділю, що всі школи у Гваделупі будуть закриті у понеділок.

Французькі ЗМІ повідомили, що на знак того, що заворушення можуть поширитися на інші заморські території Франції в Карибському басейні, профспілки закликали до загального страйку на острові Мартініка в понеділок.