Через 200 років після смерті Наполеона його речі виставлені на аукціон

Скільки б ви заплатили за хустку 200-річної давності? Як щодо рушники з кров’ю, використаного при розтині? Або пасма волосся?

Такі задоволення були запропоновані сьогодні в аукціонному домі Osenat в Фонтенбло під Парижем з нагоди 200-річчя від дня смерті Наполеона Бонапарта.

«Ці дорогоцінні предмети були подаровані моєму батькові генералом де Монтолон по його поверненні з острова Святої Єлени», – йдеться в записці, що супроводжує предмети, підписаної «другим герцогом Бассоно».

Наполеон був засланий на острів Святої Єлени в 1815 році після його поразки від британців в битві при Ватерлоо. Він помер там шість років по тому.

Серед предметів – «маленький білий шовковий мішечок з волоссям імператора Наполеона I», а також його іменний носовичок і рушник, використані при його розтині.

Монталон був одним з останніх соратників колишнього імператора острова і був присутній при розтині трупа Наполеона 6 травня 1821 року, на наступний день після його смерті.

Osenat, відомий продажем предметів з монархічного і імперського минулого Франції, продає менш неприємні предмети, в тому числі підготовчі ескізи Жака-Луї Давида, який написав знамениту картину про коронацію Наполеона Папою Пієм VII.

Найбільш примітним експонатом є розписані в зелений і золотий колір дерев’яні сани імператриці Жозефіни, прикрашені статуєю богині і беркутом.