Вибори до Європарламенту починаються

Вибори до Європейського парламенту починаються. Вони триватимуть до неділі. Народ Великобританії і Нідерландів буде першим, хто проголосує за обрання своїх депутатів на п’ятирічний термін. Вибори в більшості країн пройдуть в неділю. Європейський парламент майже місяць проводить інтенсивну кампанію і заохочує брати участь в голосуванні.
Явка на виборах до Європейського парламенту знижується з кожним терміном з 1979 року, тобто з перших прямих виборів. П’ять років тому на вибори прийшли 43 відсотки громадян Євросоюзу.
Реклама в цьому році, що закликає до участі в голосуванні, б’є рекорди популярності. Понад 130 мільйонів людей вже бачили це. «Я народився сьогодні. Виберіть Європу, в якій я виросту», – каже ненароджена дитина, яка є оповідачем фільму, в якому представлено близько десятка жінок, які готуються до пологів.
Прес-секретар Європарламенту Жауме Дюш заявив Polskie Radio, що на цей раз було вирішено заохочувати голосування емоційно, а не раціонально.
«Ми хотіли, щоб це було ближче до серця, ніж до розуму», – додав він.
Вибори до Європарламенту триватимуть чотири дні. Результати з країн, які першими прийняли участь у голосуванні, не будуть опубліковані. Вони будуть оголошені тільки в неділю після 23-00, тобто після виборів у всіх країнах ЄС.
З іншого боку, Європейський парламент отримає дані опитування, зібрані в день виборів, і надасть першу інформацію з цього питання після 18-00 в неділю. Через кілька годин буде оголошений перший прогнозований склад нового Європейського парламенту.