ЄС: Польща не повинна проводити судову реформу без консультації з Венеціанською комісією

Європейська комісія хоче, щоб Польща відмовилася від прийняття законопроекту, який буде карати суддів за питання про законність урядових реформ і реалізації права ЄС, в той час як Варшава консультується з Венеціанською комісією та експертами з конституційного права Ради Європи, повідомляє “Reuters”.

Комісія додає, що, перш ніж приступити до законопроекту про суддів, польська влада повинна розглянути доступну судову практику Суду ЄС – сигналізуючи про те, що існуючі рішення суперечать ймовірному польському законодавству.

Вчора віце-президент комісії Віра Юрова направила лист президенту, парламенту і прем’єр-міністру Польщі «по законопроекту, внесенному в парламент Польщі, який викликає стурбованість в комісії», сказала прес-секретар комісії Крістіан Віганд.

«У своєму листі віце-президент Юрова наполегливо рекомендує польським властям проконсультуватися з Венеціанською комісією Ради Європи щодо цього законопроекту і закликає всі урядові органи не приймати рішення по новому законопроекту до проведення всіх необхідних консультацій з усіма зацікавленими сторонами».

«Ми будемо продовжувати уважно стежити за ситуацією з серйозними очікуваннями того, що Польща буде повністю враховувати прецедентне право Суду», – додає Віганд