Чехія та Польща домовилися про припинення суперечки про скандальну Турівську копальню

Лідери Чехії та Польщі підписали угоду про припинення давньої суперечки щодо буровугільної шахти, розташованої на польській стороні кордону між двома країнами. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Угода, підписана в Празі прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецким та його чеським колегою Петером Фіалою, спрямована на припинення судового позову, що загострило відносини між двома країнами.

Згідно з договором, польська відкрита копальня «Туров» та сусідня електростанція «Турів», яка живиться від копальні, продовжуватимуть працювати без будь-яких перешкод.

Минулого року Чехія подала позов до Суду Європейського Союзу, заявивши, що Польща проігнорувала її протести і що шахта викачує ґрунтові води з чеських сіл, створюючи надмірний шум та завдаючи іншої шкоди навколишньому середовищу.

У травні минулого року Верховний суд ЄС наказав Варшаві призупинити провадження до ухвалення рішення, а пізніше у вересні наклав щоденний штраф у розмірі 500 000 євро за невиконання цього наказу.

“Ця угода, безсумнівно, приносить користь, вигоду та результати співтовариствам, які постраждали від шахти”, – заявив прем’єр-міністр Чехії Фіала на спільній прес-конференції з Моравецьким.

У рамках угоди Прага відкличе позов в обмін на 45 млн. євро компенсацією за модернізацію інфраструктури та інші природоохоронні заходи. Фіала сказав, що його країна отримала запевнення в тому, що підземний бар’єр, що будується, захистить джерела води. За його словами, контроль над угодою триватиме п’ять років.

Тим часом, Європейська комісія заявила, що щоденні штрафи для Польщі продовжуватимуть нараховуватись доти, доки Чехія не відкличе свій позов.