Брюссель не знає, що робити з цінами на енергоносії

Лідери ЄС повернуться до будівлі Європейської ради сьогодні вранці на другий день саміту після непереконливого вечора, протягом якого вони не домоглися значного прогресу з ключових питань дня: цін на енергоносії та верховенства закону.

Можливості негайної загальноєвропейської відповіді на різке зростання цін на паливо обмежені, і рішення про допомогу найбільш постраждалим повинно прийматися на національному рівні. Європейська рада в Брюсселі завершилася вчора ввечері без домовленості між лідерами про спільні дії в зв’язку з енергетичною кризою. Запит ряду держав-членів про негайній відповіді неможливий в короткостроковій перспективі. Дебати тривали майже вісім годин.

Зниження тарифів і фінансова допомога найбільш постраждалим домогосподарствам і підприємствам є частиною можливих заходів у відповідь на рекордні ціни на паливо. Однак ці дії передбачаються на національному рівні.

Джерела енергії та системи 27 держав-членів сильно розрізняються, і ЄС ще належить запропонувати спільні дії в середньостроковій перспективі з пошуку способів зниження цін, а також збільшення запасів газу.

У висновках Ради зазначається, що Європейському інвестиційному банку необхідно вивчити інвестиційні можливості переходу до «зеленого палива», щоб задовольнити кліматичні амбіції Європи.