Вчені просканували мумію Аменхотепа I за допомогою томографа і відкрили деякі таємниці

“Вчені просканували мумію єгипетського фараона Аменхотепа I за допомогою комп’ютерного томографа – це вперше, коли вони побачили тіло зсередини”, – повідомляє ВВС.

Мумія Аменхотепа I, що правив з 1525 по 1504 до нашої ери, була виявлена ​​в Дейр-ель-Бахрі 140 років тому. Поки що археологи не досліджували її зсередини, щоб не пошкодити маску та елементи савана.

Завдяки комп’ютерному скануванню дослідники дізналися, що фараон помер у віці 35 років.

«Він був близько 169 см на зріст, мав гарні зуби. Ми знайшли на його тілі 30 амулетів та унікальний золотий пояс із золотими намистинами. Фізично Аменхотеп I був схожий на свого батька: у нього було гостре підборіддя, маленький вузький ніс, кучеряве волосся і злегка виступаючі верхні зуби», – повідомив PA Media доктор Сахар Салім, професор радіології Каїрського університету.

Доктор Салім додав, що комп’ютерна томографія не виявила жодних ран чи болючих ушкоджень тіла, які б дозволили вченим точно визначити причину смерті фараона.

Вони виявили, що Аменхотеп I, другий правитель 18-ї династії, був першим фараоном, якого поховали зі схрещеними руками. Ще незвичайніше те, що його мозок не був витягнутий із черепа під час муміфікації.

Сканування виявило численні травми на мумії, найімовірніше через те, що злодії шукали скарби в гробниці.

На думку дослідників, цю мумію відремонтували жерці 21-ї династії, що правила приблизно через 4 століття після смерті Аменхотепа I, перепоховавши її двічі в надії захистити її від зазіхань.