Потужний ураган пронісся над Європою

Одна людина загинула, а інша пропала безвісти після того, як ураганний вітер обрушився на рибалок на озері Феген, на північному заході Швеції.

Пошуки другої жертви тривають.

За даними поліції, понад 16000 сімей в Швеції залишаються без даху над головою. Є проблеми з транспортом, особливо залізничним і поромних. Вітер уже вщух, але в багатьох районах проливні дощі.

В урядовому центрі безпеки повідомили про те, що ураган “Сіара” привів до великих руйнувань в Польщі. Більш 55000 споживачів залишилися без електрики. До 6:00 ранку, пожежна служба зафіксувала 1100 інцидентів через сильний вітер. 15 житлових будинків та 3 господарські будівлі були пошкоджені. Вітер зносить дахи і ламає дерева.

“Розклад поїздів і рейсів літаків було порушено”,- повідомляє влада і Польський інститут метеорології і водного господарства.

“Ураганні вітри відключили електропостачання майже у 14000 жителів Литви. Але ремонтні бригади відреагували вчасно, і тільки 3000 постраждалих залишилися без електрики”,- повідомляє національний оператор радіомережі Energios Skirstimo. Шторми викликали проблеми в основному в західній частині країни. Навігація була тимчасово обмежена у Клайпедському морському порту, де швидкість вітру досягала 33 метрів на секунду.

“Сильні пориви вітру, що прийшли з Німеччини під час урагану “Сіара “, привели до того, що майже 100000 споживачів в Чеській Республіці залишилися без електроенергії”,- повідомили національні оператори енергетичних мереж CEZ і ООН. Найбільш складна ситуація в Центральній Чехії, де у близько 37000 чоловік немає електрики. Високовольтні лінії електропередач пошкоджені в багатьох місцях. Сотні підстанцій були пошкоджені. Був поранений водій, на машину якого впало дерево. Швидкість вітру в горах досягає 180 км/год.

Празький аеропорт скасував 7 рейсів до Західної Європи. Потяги до Німеччини були тимчасово зупинені.